Túlzó hajápolási reklámok miatt bírságolt a GVH

Megtévesztően hirdették a hajhullás elleni termékeket.

MTI
2016. 09. 09. 11:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kizárólagos forgalmazó Medimprove Marketing Kft.-re nem róttak ki bírságot, mivel nem vett részt a reklámok megrendelésében, kialakításában, bár a felelősségét megállapították a jogsértéssel összefüggésben. A GVH kizárólag a hirdetések tartalmát kialakító, költségeit viselő Dr. Kurt Wolff GmbH & Co. KG-re szabott ki bírságot.

Az eljárásban érintett Alpecin termékcsalád tagjai elsősorban férfiaknak szánt hajápolási és hajhullás elleni termékek, mindegyik kozmetikumnak minősül.

A hivatal úgy ítélte meg, hogy a vállalkozások több igazolt és jogszerű állítást közöltek az Alpecin termékcsaládról reklámjaikban. A GVH a fogyasztói üzenetek többségéről megállapította, hogy nem jogsértő, így például nem kifogásolható, hogy hatásos a termék a hajhullás leggyakoribb okai ellen, az úgynevezett androgenetikus és stressz okozta hajhullás ellen, és erősíti a meglévő hajhagymákat.

A Gazdasági Versenyhivatal megállapította ugyanakkor azt is, hogy a hirdetésekben megjelent egyes állítások túlzók voltak a rendelkezésre álló bizonyítékokhoz képest. A GVH döntése szerint a vállalkozások honlapjukon, hirdetéseikben megtévesztően hirdették a kozmetikumokról 2014 augusztusától 2016 júliusáig, hogy alkalmasak és használhatók egyebek között valamennyi ok miatt kialakuló hajhullás ellen, a foltos hajhullás kezelésére, hajnövesztésre, azaz új hajhagymák növesztésére, és ugyanolyan hatékonyak bármely korosztály számára, beleértve az időskorúakat is, továbbá a biológiai folyamatok megváltoztatására, az őszülés meggátolására.

A GVH a bírság kiszabásakor enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a vállalkozások felhagytak a jogsértő üzeneteket is tartalmazó hirdetések közzétételével a versenyfelügyeleti eljárás megindítása előtt, illetve az eljárás idején, és elismerték a jogsértést az előzetes álláspont megismerését követően.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.