Újra itt a gyanús étolaj

A horvát termék esetén felvetődik az áfacsalás lehetősége is.

Horváth Attila
2016. 09. 14. 12:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy látszik, továbbra is ellenőrizetlenül, korlátlan mennyiségben érkezhet az országba az áfacsalással könnyen összefüggésbe hozható, horvát gyártmányú étolaj. Legalábbis több CBA-üzletben biztosan, a Budapesten és a főváros környékén a Rubók Kft. által üzemeltetett boltok polcain ma is kaphatók a Sunny márkájú termékek. Információnk szerint nemrég többkamionnyi érkezett belőle a boltokba. A nyár közepén számoltunk be róla, hogy az itthon előállított étolaj jellemzően 400-510 forintba kerül literenként, a gyanús termékek között van olyan, amelyikért alig 300 forintot kell fizetni. Tegnapi ottjártunkkor az egyik gyáli CBA-ban 350 forintot kértek a horvát Sunnyért, egy magyar gyártmányú literes olaj 425-be került. Az árkülönbségre magyarázat lehet a szakértők szerint az, hogy a termékek általános forgalmi adóját elcsalták.

Sem áru, sem fizetés.

Már fizetést sem tud adni a CBA kelet-magyarországi partnervállalkozója, a Palóc Nagykereskedelmi Kft. A lapot olvasók tájékoztatták arról, nem kaptak szerződés szerinti bért a társaság boltjainak alkalmazottai. Volt, aki az utazási költségtérítés elmaradását is jelezte, vagy arra panaszkodott, hogy a járulékokat hónapok óta nem fizeti be utána a cég. A Palóc Nagyker komoly fizetési gondokkal küzd, emiatt áruhiány is kialakult az üzleteiben. (MN)

Lapunknak a témában többen is nyilatkoztak, mindannyian egyetértettek abban, hogy nemcsak az áfacsalás jelenthet gondot ezeknél a termékeknél, hanem a bizonytalan származás is.

Az ügy előzménye, hogy egy adószakértőkből álló csoport még tavasszal tartott próbavásárlásokat magyar kiskereskedelmi láncokban. Kiderült, a Reál, a CBA és néhány kisebb üzlet polcain több olyan étolajtermék is megtalálható, amelyek olyan olcsók, hogy az felveti az általános forgalmi adóval való csalás gyanúját. A csoport tájékoztatása alapján megírtuk, hogy ezeknek a termékeknek az eredete nem minden esetben derül ki a csomagoláson feltüntetett adatokból. Összesen 8 termékről jelentették ki, hogy gyanúsnak tűnnek.

Ezek után Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter júniusban arról beszélt, nem csak étolajjal foglalkoznak az áfacsalók, a cukor és a liszt is a célkeresztjükbe került. A tárcavezető kemény fellépést várt a csalók ellen. Cikkeink után a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is vizsgálni kezdte az olajokat, mert közérdekű bejelentésként értékelte lapunk megkereséseit. A Nébih szakemberei 15 mintát vizsgáltak meg, ezután közölték, a termékek megfeleltek az előírásoknak, de szinte minden, nem hazai előállítású étolajnál akadt jelölési hiba.

A mostani eset kapcsán megkerestük a horvát gyártót, az Uljarát, de egy hét után sem kaptunk választ arra a kérdésünkre, mennyi olajat exportálnak Magyarországra és milyen szempontoknak kell megfelelnie a termékeknek. Több levelet írtunk a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak is (NAV), amelyekben az új Sunny-szállítmányok kapcsán arra voltunk kíváncsiak, a beszállítók miként tudják kijátszani a hatóság csodafegyverét, az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszert (ekáer). Megkérdeztük, a NAV szerint hogyan kerül az olaj közvetítőcégekhez. Kérdéseinkre egy hét elteltével sem kaptunk választ.

A terméket beszállító, magyar székhelyű céggel szerződéses kapcsolatban állunk – a CBA-tól ezt a választ kaptuk. Közlésük szerint semmi olyan információ nem áll a rendelkezésükre, hogy a beszállítóval, illetve a termékekkel bárminemű probléma lenne. – Az ekáer-rendszerbe bejelentve történt a szállítás. A szállító nyilatkozatot tett, hogy az áthárított áfát a költségvetéssel szemben elszámolja.

A szállítókat a hatóságok nyilvános adatbázisai és közhiteles nyilvántartások alapján és a kereskedelemben szokásos ellenőrzési eljárásoknak vetjük alá szerződéskötések előtt, meggyőződünk arról, hogy a beszállítók létező, valós gazdasági tevékenységet végző cégek – áll a tájékoztatásban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.