Heteken belül eldőlhet a Palóc Nagyker sorsa

Még nem elég versenyképesek a magyar tulajdonú boltok a nemzetközi láncokhoz képest.

Gyöngyösi Balázs
2016. 10. 31. 16:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

November 16-án tartják a Palóc Nagykereskedelmi Kft. csődegyezségi tárgyalását, ekkor tehet ajánlatot közel 700 hitelezőjének a CBA korábbi franchise-partnere – értesült a Magyar Nemzet. Ha ekkor nem születik egyezség, a bíróságon folytatódhat az ügy, és elkerülhetetlenné válhat a salgótarjáni központú társaság felszámolása. A csődeljárást a Balassagyarmati Törvényszék rendelte el, a vagyonfelügyelő pedig a budapesti Pro Bonum Gazdaságszervező Kft.

Az ilyen és ehhez hasonló esetek gyakorlata alapján a Palóc Nagyker meg­mentésének egyetlen módja, hogy több üzletet is el kell adni, hiszen a hiteleket valamiből törleszteni kell. Ennek azonban akadálya van: akad olyan nagy hitelező, amelynek zálogjoga van az üzle­tekre, az ő hozzájárulása nélkül az értékesítés nem lehetséges. A vállalat tartozásainak a töredéke, pár száz millió forint lehet a munkavállalók bennragadt bére. Lapunk úgy tudja, a cég az elmaradásokat csepegtetve, a járandóságok húsz-harminc százalékát fizette ki eddig a dolgozóknak. A jelen állás szerint minimális az esély arra, hogy eredményesen záruljon a csődegyezségi tárgyalás. Szakértők szerint ez az eset is azt támasztja alá, hogy a magyar tulajdonú boltok többsége nem tud versenyképes lenni a nemzetközi láncokhoz képest, ami főként a méretbeli különbségekre és a műszaki lemaradásra vezethető vissza.

A munkavállalók többsége most kivár, de szeretnék mielőbb megtudni, lesz-e hová visszamenniük dolgozni. Nagy részüknek annyi tartaléka sincs, hogy a bejárásukat tudnák fizetni, ha nem közvetlenül a lakóhelyükön kapnának új állást a kereskedelemben. Pedig a Palóc Nagykereskedelmi Kft. 1300 fővel Nógrád megye legnagyobb munkáltatója volt, több mint 80 áruházával pedig a CBA regionális központjának szerepét töltötte be. Ennek ellenére az elmúlt három évben mindig veszteséges volt, a tavalyi évet már 1,9 milliárd forintos mínusszal zárta. Azután, hogy kihátráltak mögüle az áruforgalmat finanszírozó pénzintézetek, a polcok is fokozatosan kiürültek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.