Lejár a névtelen bejelentők ideje?

Tavaly 36 ezer fülest kapott az adóhatóság, az informátorok többsége titkolta a személyazonosságát.

Horváth Attila
2016. 10. 05. 8:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétkedve fogadják a szakértők a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vezetőjének a szervezet átalakítására vonatkozó terveit. Tállai András arról beszélt nemrégiben egy konferencián, hogy a jövőben csupán kétféle ellenőrzést végez majd a NAV, de arról nem fejtett ki részleteket, hogy melyek lesznek ezek. Így azt sem lehet tudni, hogy mely ellenőrzések szűnnek majd meg. A NAV vezetője azt mindenesetre elmondta, hogy az illetékrendszer átalakítása napirenden van. Állítása szerint az illetékek beszedése nem hatékony, mivel ezekből csupán évi 100 milliárd forint folyik be, miközben ez a munka kilencszáz dolgozót köt le. Az adóhatóság belső ügyeit ismerő forrásunk arról tájékoztatott, hogy a NAV-nál már évekkel ezelőtt készült egy írásos javaslat az illetéktörvény módosítására, amely kiiktatta volna a fölösleges bürokratikus elemeket. Ám Varga Mihály és stábja hivatalba lépését követően nem foglalkoztak ezzel a javaslattal. A NAV vélhetően ismét a régi javaslatot vette elő. A valóság viszont Tállai állításával szemben az, hogy 2015-ben az említett 100 milliárd közel három és félszerese, 344,1 milliárd forint bevétel folyt be a költségvetésbe illetékekből, és több mint 746 ezer döntés született velük kapcsolatban.

A NAV vezetője azt is elmondta, hogy a szervezeti átalakítás mellett a hatóság dolgozóinak létszáma is jelentősen csökkent, de ezt nem elbocsátásokkal, hanem azzal érték el, hogy egy éve nem vesznek fel új munkatársakat. Hozzátette, 2011-ben 23 ezren dolgoztak a NAV-nál, most 20 600-20 700-an, és nemsokára 20 ezer alá csökken. A valóság ezzel szemben az, hogy 2016 februárjában ötszázalékos, 1122 fős leépítés történt – ezt lapunknak küldött válaszában annak idején el is ismerte a hatóság. Márciusban 21 320 fő a dolgozott az adó- és vámhivatalnál, ami arra utal, hogy havonta több százan hagyják ott a NAV-ot.

Nem világos, miként alakul majd a NAV dolgozóinak létszáma, az illetékesek ugyanis egymásnak ellentmondó kijelentéseket tesznek. A Figyelőnek adott interjújában Varga Mihály további leépítést tartott fontosnak, Tállainál viszont a „létszám-korszerűsítés” a természetes fogyást jelenti. A miniszterelnöki elvárás egyébként 17 ezer fő, csakhogy több NAV-os forrásunk úgy látja, ez a hivatal ellehetetlenítését jelentené.

Tállai András arról is beszélt, hogy a tisztességes adózók érdemtelen többszöri ellenőrzése helyett a valódi csalók megtalálására kell koncentrálni; és fontos, hogy komplex és jelen idejű legyen az ellenőrzés. Az érdemtelen ellenőrzés túlságosan leterheli a szervezetet, mivel a revizorok száma idén a kritikus szint, háromezer fő alá csökkent. A jelen idejű ellenőrzések egyébként már egyre nagyobb hangsúlyt kapnak, ugyanis az online pénztárgépek és az ekáer bevezetése is ezt a célt szolgálta.

A névtelen bejelentésekkel is sokkal kevesebbet foglalkozik majd az adóhatóság. – Tavaly 36 ezer közérdekű bejelentés érkezett, nagy részük névtelen volt, a kezelésük minimális hatékonysággal zajlott, sok energiát emésztett fel – jelentette ki az elnök. A jogi szabályozás 2015. október 1-jétől már lehetővé teszi, hogy a hatóság csak kiemelt esetekben foglalkozzon a névtelen bejelentésekkel, de forrásaink szerint kár lenne figyelmen kívül hagyni, mert a legjobb, illetve a más módon nehezen megszerezhető információkat éppen a bejelentések adják. A vezető azt is kijelentette, olyan jogorvoslati rendszerre van szükség, amely elfogadja, hogy az adózónak is lehet igaza. Jelenleg ettől a hozzáállástól még messze vagyunk, a bíróság előtti ügyek 80 százalékát ugyanis a hatóság nyeri.

Tállai úgy gondolja, a végrehajtási bevételek növelése korábban rögeszmévé vált a NAV-nál, nem adtak esélyt az adózóknak arra, hogy megfizessék tartozásukat, már az első vagy második banki napon inkasszáltak. A behajtás lényegi eleme ezért az elnök szerint a felszólítás és a helyszíni végrehajtás lett. Csakhogy lapunk úgy informálódott, hogy ez az állítás sem állja meg maradéktalanul a helyét: tavaly ugyanis 400 milliárd forint bevétele származott a költségvetésnek végrehajtásokból. Ráadásul a felszólítás és a helyszíni végrehajtás lassabb, ember- és költségigényesebb, mint a gyors inkasszó vagy annak az elérése, hogy az adózó az eljárás megindítását követően rendezze a tartozásait. A NAV tavaly körülbelül

7 milliárd forint köztartozást hajtott be külső szerveknek, közúti bírság, diákhitel-tartozás, hulladékgazdálkodási díj, kamarai tagdíj, viszszafizetendő lakástámogatás formájában. Forrásaink erről azt mondják, az effajta tartozások felhalmozói és az adójukat nem fizetők járhatnak jól, ha Tállai ötletei megvalósulnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.