NGM: Az idén 0,4 százalék alatt lesz az infláció

Lassan emelkedő inflációra számít a kormány.

MTI
2016. 10. 11. 18:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden publikált adatai szerint a fogyasztói árak szeptemberben átlagosan 0,6 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, az előző hónaphoz viszonyítva pedig átlagosan 0,2 százalékkal nőttek. Január–szeptemberben átlagosan 0,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az előző év azonos időszakához képest.

A helyettes államtitkár kifejtette, az adatok összhangban vannak a várakozásokkal. Az év utolsó harmadában, negyedében picit fel fog gyorsulni az infláció, de az inflációs környezet továbbra is visszafogott.

Az élelmiszerárak a helyettes államtitkár szerint kiegyensúlyozottak, gyors növekedésnek egyáltalán nem látni jelét. A sertéshús esetében a kereskedők az áfacsökkentést nagyrészt átengedték a fogyasztóknak, a sertéshús ára még szeptemberben is több mint 10 százalékkal az eredeti ár alatt volt. A nemzetközi kereslet növekedésének ugyanakkor van egy pici árfelhajtó ereje, számítani lehet arra, hogy lassú, de nem nagy emelkedés kezdődhet – mondta Balogh László.

Arra a kérdésre, felgyorsulhat-e annyira az infláció, hogy a jegybanknak közbe kell avatkoznia, kifejtette: az inflációs folyamatok elég jól beláthatóan akár a jövő év közepéig semmiféle drámai változást nem mutatnak. A szaktárca nagyon lassú, enyhe növekedéssel számol, ami még mindig az 1 százalékos tartomány környékén van. Nem lát semmi olyan jelet, amely a jegybankot bármilyen módon a monetáris politika változtatására sarkallná – mondta a helyettes államtitkár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.