Összerúgta a port az Unilever és a Tesco

A font gyengülése miatt emelte az árakat az Unilever, a Tesco válaszul beszüntette a cég termékeinek online árusítását.

MTI
2016. 10. 13. 16:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legnagyobb brit kiskereskedelmi hálózat internetes értékesítési felületéről csütörtökre húsz Hellmann’s márkájú majonéz- és szószféleség, számos Flora margarinkészítmény, Persil mosóporok, valamint dobozos fagylaltok, tisztálkodószerek, fogkrémek tűntek el. A legnagyobb visszhangot azonban a Nagy-Britanniában rendkívül népszerű, élesztőkivonat-alapú szószkészítmény, a Marmite forgalmazásának leállítása keltette – az ügyet a média és a közösségi oldalak használói máris Marmitegate-ként emlegetik.

A Tesco online vásárlási oldalán az Elnézést kérünk, e termék jelenleg nem kapható felirat volt olvasható az érintett cikkek képe alatt.

A Tesco üzleteiben a készlet erejéig csütörtökön még árusították e termékeket, de az áruházlánc közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy ha a vita elhúzódik, a boltokból is kifogyhatnak ezek az árucikkek.

Az intézkedés előzményeként a Unilever jelentősen – piaci források szerint egyes esetekben 10 százalékkal – emelni kívánta nagybani értékesítési árait, amit a Tesco nem fogadott el.

Dave Lewis, a Tesco vezérigazgatója korábban 27 évig a Unilevernél töltött be különböző igazgatói tisztségeket.

A Unilever érintett termékeit a másik három nem diszkontjellegű országos brit áruházlánc, a Sainbury’s, a Morrisons és a Waitrose is árulja. E cégek csütörtök estig hivatalosan nem kommentálták a Unilever áremelési szándékát, de a médiának nyilatkozó piaci források szerint e szupermarket-hálózatok is vitában állnak a brit–holland óriással.

A brit kiskereskedelemben folyamatos és ádáz árháború dúl, és a Brit Kiskereskedelmi Szövetség (BRC) e héten kiadott állásfoglalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a font gyengülése és az elmúlt évek élelmiszerár-deflációja után a szektor képtelen pótlólagos költségeket érvényesíteni a fogyasztói árakban.

A font 17 százalékkal gyengült az euróval szemben, kereskedelmi súlyozású árfolyamindexe pedig – amely a brit gazdaság legfőbb kereskedelmi partnereinek devizakosarához méri a font értékét – mélységi rekordra süllyedt azóta, hogy a brit EU-tagságról június 23-án tartott népszavazáson a többség a kilépésre voksolt.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics a font megpróbáltatásairól összeállított legutóbbi tanulmányában kiemelte: az ázsiai kereskedésben múlt pénteken bekövetkezett „villámkrach” után – amikor a font két perc alatt 6 százalékot zuhant, mielőtt valamelyest visszakapaszkodott volna – a befektetők most már attól tartanak, hogy a font további esése akár potenciális fontválsághoz is vezethet.

Jóllehet a hirtelen zuhanást később több piaci szereplő egy hibás kereskedési algoritmussal magyarázta, a font azóta sem tért vissza korábbi árfolyamszintjére, és a piacon már megfigyelhető, hogy a befektetők egyre több védőpozíciót vesznek fel a font további zuhanása ellen – hangsúlyozták a Capital Economics londoni elemzői.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.