Putyin újra a Török Áramlatról beszélt

Oroszország meg szeretné valósítani a projektet.

MTI
2016. 10. 10. 15:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz államfő először látogat Törökországba azóta, hogy tavaly november 24-én a török légierő lelőtt egy orosz vadászbombázót a szíriai határnál, és viszály alakult ki a két ország között. A kapcsolatok rendezésének folyamata júliusban indult el azután, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök bocsánatot kért az incidens miatt. A befagyasztott befektetések újraindításáról, köztük a Töröm Áramlat továbbépítéséről Putyin és Erdogan augusztusi szentpétervári találkozóján született döntés.

A török államfő, aki szintén felszólalt a rendezvényen, rávilágított, hogy a Török Áramlat munkálatainak léptéke az európai földgázpiaci feltételektől függ majd.

Erdogan bejelentette: az Oroszország és Japán által építendő atomerőművek után Törökország egy harmadik atomerőmű létrehozásának lehetőségeit is keresi. Hozzátette: Törökország célja, hogy a következő években elektromos szükségleteinek 10 százalékát atomenergiából fedezze.

Az orosz államfő beszédében gratulált a török népnek, amiért a július 15-i katonai puccskísérletet sikeresen visszaszorította.

Putyin és Erdogan a nap folyamán később személyesen egyeztet az orosz–török együttműködés fejlesztéséről, valamint a szíriai konfliktusról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.