12 százalékkal kevesebbet kereskedünk az oroszokkal

Egyre több partneri megállapodást kötünk az oroszokkal, de az árucsere-forgalom mégis csökken.

MTI
2016. 11. 07. 6:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyikolaj Livencev közölte, hogy 2008-ban rekordnagyságú, 13 milliárd dolláros forgalmú volt az orosz–magyar kereskedelem, ami szerinte nagyobb volumen, mint a szovjet időkben. A tavalyi árucsere-forgalom a magyar statisztika szerint 5,4 milliárd dollárt tett ki, ám az idei első tíz hónapban 12,2 százalékot esett vissza orosz adatok alapján.

Ugyanakkor a két ország gazdasági kapcsolatában a jövőben új nagy projektek valósulhatnak meg az energetika (lásd paksi atomerőmű-bővítés), a járműgyártás, az alkatrész- és berendezésgyártás és más ágazatok területén, amelyek előkészítése idén már elindult.

Livencev szerint az uniós szankciós politika az oka annak, hogy nem hozta létre hatalmas logisztikai bázisát az egyik legnagyobb orosz kiskereskedelmi hálózat, a Magnit, és emiatt jutnak majd vissza nehezen a magyar agrárbeszállítók is az orosz piacra, ahol a helyüket mostanra átvették az egykori FÁK-beli országok, az ázsiai és a belföldi szállítók.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.