154 milliárd eurót mozgatott meg a Juncker-terv

Az Európai Bizottság három év alatt 315 milliárd euró értékű beruházás megvalósulását szeretné elérni.

MTI
2016. 11. 17. 12:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavalyi év elején útjára indított beruházásösztönző intézkedéscsomag keretében eddig megvalósított beruházások értéke megközelíti a felét a kijelölt célnak.

A Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság három év alatt, túlnyomórészt magántőke mozgósításával 315 milliárd euró értékű beruházás megvalósulását szeretné elérni. A tervek szerint 240 milliárd eurót infrastruktúra-fejlesztésre és innovációra fordítanak, 75 milliárdot pedig a kis- és középvállalkozások (kkv) támogatására.

A brüsszeli testület tájékoztatása szerint az EFSI felállítása óta eltelt időben jóváhagyott projektek végrehajtásához összesen 27,5 milliárd eurót ítéltek meg, amellyel a számítások szerint közel 130 milliárd euró magántőkét sikerült megmozgatni az EU 27 tagállamában.

Ebből a 27,5 milliárd euróból 19,8 milliárdot infrastruktúra-fejlesztésre, 7,7 milliárdot pedig a kkv-k támogatására fordítottak. A bizottság közlése szerint a beruházásokból mintegy 377 ezer kkv fog profitálni.

A Juncker-terv lényege, hogy az uniós büdzséből rendelkezésre bocsátott összegek segítségével olyan beruházások megvalósulását segítse elő a multiplikátorhatást kihasználva, amelyeket a magánszektor gazdasági alapon esetleg túl kockázatosnak ítélne, de ilyen ösztönzővel mégis hajlandó belevágni a megvalósításba.

Az Európai Bizottság nemrégiben bejelentette, hogy javaslatot tesz a beruházási program élettartamának és tőkeerejének megduplázására. A kiterjesztett program keretében a brüsszeli tervek szerint 2020-ig legalább 500 milliárd eurót tudnak majd mozgósítani, 2022-ig pedig 630 milliárd eurót.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.