Bankot vagy inkább számlát érdemes váltani?

Hasznos lehet időről időre áttekinteni a szerződést, évente akár 15 ezer forint is megspórolható.

Hajdú Péter
2016. 11. 08. 13:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár jelentős könnyebbséget jelent az elmúlt hónap végén bevezetett egyszerűsített bankváltás az ügyfeleknek, nem biztos, hogy megrohamozzák a fiókokat az emberek – nyilatkozta lapunknak Gergely Péter, a BankRáció.hu vezető elemzője. Mint ismert, az uniós irányelvnek megfelelő szabályozást október végére sikerült a magyar jogba beilleszteni, így a folyamat egyszerűbb és gyorsabb (a korábbi 20 nap helyett 12 munkanap) lesz. Általában azonban az a jellemző, hogy nem nagyon törődnek a bankszámla költségeivel az ügyfelek. Pedig érdemes időről időre áttekinteni, milyen szolgáltatásért és mennyit fizet az ember, mert egy jó bank-, illetve számlaváltással évente 10-15 ezer forintot is meg lehet spórolni. Az sem biztos, hogy új bankot kell választani, hiszen a pénzintézetek többségében hat-nyolc számlacsomag között választhat az ügyfél, amelyek közül találhat igényeinek megfelelőt.

– Ahhoz, hogy a váltáson elgondolkodjon bárki is, tisztában kell lennie azzal: havonta mennyibe kerül neki a bankszámla működtetése. Tapasztalataink szerint ugyanis az ügyfelek többsége még a számlacsomag nevét sem ismeri, és nem tudja, mely szolgáltatásért mennyit fizet. Ezért első lépésben azt javaslom – magyarázta a szakember –, hogy aki a váltáson gondolkodik, tekintse át bankhasználati szokásait: hány átutalást indít havonta, milyen számlák fizetésére adott csoportos beszedési megbízást, használ-e folyószámlahitelt stb. Ezen adatok birtokában érdemes megnézni, az adott banknál létezik-e olyan számlacsomag, amellyel az ügyfél olcsóbban jönne ki, mint amennyit jelenleg fizet a bankhasználatért. Erre jó az esély, hiszen sokan hosszú évek óta olyan elavult számlacsomagot használnak, amelyet öt-tíz évvel korábbi igényekhez alakítottak ki, s ma már nem is lehet igényelni. Így előfordulhat például, hogy azért kap kevesebb kedvezményt, mert még egy alacsonyabb fizetést vettek figyelembe a szerződéskötéskor. Pedig az emberek nagy részének jó eséllyel nőtt a fizetése a 2008-as válság óta, s így kedvezőbb feltételeket is kiharcolhat magának, hiszen a bankok az odautalt összeg emelkedésével egyre több kedvezményt adnak.

Sok esetben a bankok is megkönnyítik a számlacsomagváltást, hiszen internetbankon keresztül elő lehet készíteni azt, s a bankfiókban az előre lefoglalt időpontban csak néhány perces adminisztrációra van szükség. Már csak azért is érdemes ezen elgondolkodni, mert így nem változik a bankszámlaszám, nem kell visszafizetni az esetleges folyószámlahitelt, nem kell a munkáltatónál intézkedni, hogy új számlaszámra küldjék a fizetést. – Akkor érdemes a bankváltáson gondolkodni, ha nem talál az ember az igényeinek megfelelő bankszámlát a saját pénzintézeténél. De akár bankon belül vált az ember, akár újat választ, érdemes igénybe venni a legegyszerűbb internetes bankszámla-kalkulátort, így sok fáradságot meg tud spórolni az ember úgy, hogy viszonylag kevés időt vesz igénybe az egész folyamat – tette hozzá a szakember.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.