Barcelona Alsómocsolád nyomdokaiba lépne

Barcelona három kerületében 2017-től helyi pénzt hoznak forgalomba.

MNO
2016. 11. 15. 14:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikus 2015-ös választási programjában ígérte meg a helyi fizetőeszköz megteremtését, amely előnyös a város gazdaságának – írja a hírről beszámoló MTI.

A tervezett kísérleti programban a kis- és középvállalkozásként működő kereskedelmi cégek és sportszervezetek vennének részt, amelyek a különböző önkormányzati támogatásokat helyi pénzben kapnák, ahogy a közigazgatásban dolgozó tisztviselők is fizetésük 30 százalékát.

Egyelőre nem tudni, hogy a barcelonai helyi pénzt miként fogják hívni, ahogy azt sem, hogy virtuális vagy valóságos készpénz lesz. A kísérleti programot két évre tervezik, sikere esetén 2019-től általánosan is bevezetnék a városban.

A spanyol nemzeti bank (Banco de Espana) egy korábbi nyilatkozatában a helyi pénzek bevezetése ellen érvelt, és nemkívánatosnak minősítette őket egyebek mellett a szabályozás és a megfelelő felügyelet hiányára hivatkozva.

Barcelona polgármestere a helyi fizetőeszköz bevezetésétől a helyi gazdaság fejlődését reméli, mivel ez a pénz helyben marad, hiszen csak a városban költhető el.

Soproni kékfrank, alsómocsoládi rigac, balatoni korona, hajdúnánási bocskai korona, tokaji dukát – reneszánszukat élik a helyi pénzek Magyarországon. Elsőként, 2010-ben a soproni kékfrank indult el a Ha-Mi-Összefogunk Európai Szövetkezet bábáskodásával. A szövetkezet elnöke, Perkovátz Tamás elmondása szerint náluk sikeresen működik a helyi pénz rendszere.

###HIRDETES2###

Varga István, a 2013-ban alakult Helyi Pénzek Szövetségének elnöke már legalább másfél évtizede foglalkozik ezekkel a pénzhelyettesítő fizetőeszközökkel, nemzetközi szinten is. Mint lapunknak kifejtette, a helyi pénzhez jelenleg köthető előnyök még nem túl kézzelfoghatók, önmagában a néhány százaléknyi kedvezmény nem feltétlenül mozgatja meg a lakosságot.

Márciusi cikkünkben részletesen foglalkoztunk a témával, az írást itt éri el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.