Erzsébet-program: eladja az állam az üdülőket

Az ingatlanokat aukcióra bocsátják.

MNO
2016. 11. 18. 11:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem támogatja a kormány, hogy az Erzsébet-programban használt szállodákat és üdülőket ingyen visszakapják az önkormányzatok, az ingatlanokat aukcióra bocsátják – írja a HVG.hu Fónagy János államtitkár csütörtöki parlamenti válaszára hivatkozva.

„Kiváló középkategóriás szállodát lehetne belőle csinálni esetleg a horgászturizmusra felfűzve. Az olcsó szállások jól mennek a környéken, van egy erdei iskolánk, oda már a jövő nyárra nincs szállás” – mondta Horváth László, Balatonberény polgármestere a hírrel kapcsolatban, amely szerint a helyi gyermeküdülőt hamarosan aukcióra bocsátják. A harminc éven át a vasi önkormányzat által használt ingatlan néhány évig az Erzsébet-program szálláshelye volt, de az idén nyáron már nem is táboroztatott ott a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA), amely az Erzsébet-utalványok jutalékából befolyt összegből bonyolította le a szociális üdültetésnek nevezett bizniszt. Az idén december 1-jétől több tucat szálloda, üdülő kerül át a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez (MNV) az Erzsébet-cégcsoporthoz tartozó vagyonkezelőtől. Előbbi cég azt ígérte, hogy átlátható módon, az elektronikus aukciós rendszerben lehet majd licitálni az ingatlanokra – teszi hozzá.

Az Erzsébet-program 2012-es kezdete óta évente 5–10 milliárd forintot költöttek a szociálisan rászorulók és gyerekek üdültetésére, miközben a költségeket alapvetően fedező Erzsébet-utalványok forgalmazásából jóval nagyobb bevétel keletkezhetett. Milliárdokról van szó, amelyek sorsát egyelőre hiába kutattuk.

A portál felidézi: amikor az MNV 2012–2013-ban átvett egykori kormány- és önkormányzati üdülőket a településektől és a megyei önkormányzatoktól, a volt gazdák körében felhördülés támadt: egyebek mellett a Vas megyei önkormányzat is benyújtotta az igényét, hogy ragaszkodik a balatonberényi épületegyütteshez. Az MNV nemet mondott a kérésre.

„Fő szabályként az ingatlanok ingyenes önkormányzati tulajdonba adása jelenleg vagyongazdálkodási szempontok alapján nem támogatott” – szögezte le Fónagy János, a fejlesztési tárca államtitkára írásbeli parlamenti válaszában. A jobbikos Kepli Lajos képviselő tette fel a „Mi lesz az Erzsébet-programban részt vevő állami ingatlanok sorsa?” kérdést Seszták Miklós miniszternek.

Bonyolítja az ügyet, hogy az Erzsébet-táborokhoz és -üdültetéseknél használt ingatlanok közül csak néhány került át az MNV-től az Erzsébet Vagyonkezelőhöz, sokat használt ugyan az MNÜA, de továbbra is MNV-kezelésben voltak, sőt akadtak magántulajdonú szállodák is, amelyeket kibéreltek az erzsébetesek. Az állami tulajdonúaknak most az lesz a sorsuk, hogy valaki olcsón megveheti őket, és így, két lépésben szépen magánkézbe kerül az összes egykori állami és önkormányzati üdülő – olvasható a HVG.hu cikkében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.