Fajsúlyos tényezővé vált a fekete péntek

Akár 70-80 százalékos leárazások is lehetnek. Az internetes bűnözők is lesben állnak a vásárlás ünnepén.

Gyöngyösi Balázs
2016. 11. 16. 13:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg az Egyesült Államokban és a Távol-Keleten 90 százalékig is elmennek a fekete pénteki (Black Friday) leárazásban az üzletek, addig idehaza ennél visszafogottabb engedményekre lehet számítani – mondta lapunknak az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára. Vámos György emlékeztetett: a hagyomány szerint az amerikai kiskereskedőknek ekkor fordul pozitívba a mérlege, s a profitot az év hátralévő részében termelik meg. A vásárlás ünnepét hazánkban a piaci szereplők egy része most pénteken, mások egy héttel később, november 25-én tartják. Nemcsak az online áruházak készülődnek, hanem a bevásárlóközpontok is. Hivatalos felmérés nincs, de a tapasztalatok alapján egyes cikkeket 70-80 százalékos kedvezménnyel is meg lehet kapni, de megszokott az 50 százalék körüli akció is. Az OKSZ főtitkára aláhúzta: nem rögzíti egyetlen jogszabály sem, egy terméket mennyire lehet leértékelni, az alapvető cél azonban a karácsonyi nagybevásárlás első hullámának előre hozása. Ennek ellenére Magyarországon változatlanul a bronz- és az aranyvasárnap közti kéthetes időszakra összpontosul a fenyőfa alá szánt ajándékok beszerzése. A fekete pénteken (idén november 25-e) már a karácsonyi slágertermékek a legkeresettebbek, így a különféle műszaki cikkek mellett a könyvek, az illatszerek és a kozmetikumok is kelendők.

2016-ban elsőként az Extreme Digital állt elő fekete pénteki terveivel, a webáruházat és hagyományos üzleteket egyaránt működtető kereskedés most pénteken akár 50-70 százalékos kedvezményt is kínál egyes termékekre. A tavalyi háromszorosát, 1,5 milliárd forintnyi kedvezményt ígérnek idén; arra számítanak, hogy az androidos okostelefonok és a 40-50 colos lapos tévék mellett a nagyobb tudású drónok, fitneszpántok és okosórák lesznek a fekete péntek, illetve a karácsonyi szezon legnagyobb slágerei a háztartási gépek mellett.

Az Emag egy héttel később méreti meg magát: a netes áruház felidézte, hogy tavaly ilyenkor 1,7 millió látogatója volt, 187 ezer termék értékesítésével 3,25 milliárd forintos árbevételt ért el. A cég arról számolt be, hogy a vásárlások 40 százaléka már egy éve is mobileszközről érkezett, ezért beépítette a rendszerbe a fizetés egy kattintással funkciót. A netes vásárlókat ezúttal 450 ezer akciós termékkel várják, és ezek között lesz olyan, amelyre akár 80 százalékos kedvezményt is kínálnak.

A Kaspersky Lab informatikai biztonsági cég ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a pénzügyi adathalász támadások növekedése is várható az ünnepi szezon közeledtével, amely a fekete péntekkel kezdődik. A kiskereskedők 42 százaléka számolt be adatvesztésről: 71 százalékuk vásárlói és alkalmazotti adatok, 35 százalékuk pedig vásárlási tranzakciók elvesztését jelentette. Az ágazatban dolgozók 17 százaléka találkozott már a kártyaelfogadó terminálokon keresztül érkező támadással, a piaci szereplők 47 százaléka ennek veszélye miatt nem érzi magát biztonságban.

A karácsonyi vásárlási láz nyitányának tekinthető Black Friday hagyománya az 1930-as évekre nyúlik vissza. Manapság is használt nevét azonban csak 1961-ben kapta a philadelphiai rendőrségtől, miután rekordszámú riasztás érkezett a kapitányságra a vásárlási láz miatti káoszban kialakult közlekedési balesetek helyszínéről. Azóta a versengésben az Egyesült Államok ellenpólusaként határozta meg Kína a 11. hónap 11. napjára időzített szinglik napját. A „vásárlófesztivál” legjelentősebb szereplője az Alibaba Group, amely az Alibaba, Aliexpress, Taobao és a Tmall portálokat foglalja magában. A vállalatcsoport 24 óra alatt 1,05 milliárd tranzak­ciót regisztrált, ez a tavalyi évhez képest 48 százalékos gyarapodást jelent. Az új világrekord is megszületett: egyetlen másodperc alatt 120 ezer fizetés történt az Alibaba különböző felületein.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.