Gigabírságot kapott a JPMorgan korrupt ügyei miatt

A pénzügyi cég kínai vezetők tehetségtelen gyerekeit alkalmazta, hogy megbízásokat szerezzen.

Szabó Dániel
2016. 11. 17. 19:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

A CNN a botegyszerűségű gyakorlatról csütörtökön számolt be, amikor az amerikai hatóságok ismertették a három éve tartó nyomozás eredményeit. A pénzügyi felügyeleti szervek és az igazságügyi minisztérium közölték, a bankokra vonatkozó külföldi korrupciós tevékenységet tiltó törvény 1977-es elfogadása óta ez a legnagyobb büntetés, amivel egy céget sújtottak.

A nyomozás során kiderítették, hogy annyira általános gyakorlat volt ez a megvesztegetési módszer, hogy a cég dolgozói a potentátok családtagjainak fantomfoglalkoztatását egyszerűen csak „Sons and daughters” (Fiak és lányok) néven emlegették. A vezetők külön táblázatban vezették, hogy melyik leszármazott alkalmazása milyen üzletet hozott, abból mennyi bevétele lett a pénzügyi cégnek. 

„A hírhedt Fiak és lányok program nem más, mint megvesztegetés, csak átkeresztelték” – közölte a vizsgálatban résztvevő Leslie Caldwell amerikai helyettes államügyész. Szerinte ez az eljárás simán korrupció.

A gyakorlatot hét évig vitték a JPMorgannél, körülbelül 100 gyakornokot és dolgozót vettek fel így a helyi döntéshozók kérésére. A felügyelet és az ügyészség közös vizsgálata szerint nagyjából 100 millió dollárnyi (25 milliárd forint) üzleti bevételhez jutottak a programmal.

A pénzügyi cég vezetői a hatóságoknak elismerték, hogy azok, akiket így vettek fel, ugyanannyi fizetést kaptak, mint a befektetési bankárok. Többnyire egyszerű feladatokat adtak nekik, ahol nem forgott nagyobb mennyiségű pénz.

A JPMorgan a vizsgálat végén elfogadta a 264 millió dolláros büntetést, ebből az Értékpapír és Tőzsdebizottságnak (SEC) 130 milliót, 72 milliót az igazságügyi minisztériumnak, 62 milliót az amerikai központi bank szerepét betöltő FED-nek kell megfizetniük. Az eljárás során végül egyetlen banki vezető ellen sem kezdeményeztek büntetőeljárást.

Közleményében a JPMorgan azt írta, hogy ez a gyakorlat elfogadhatatlan, a programot 2013-ban leállították. A bank közölte, fellépett azok ellen, akik kitalálták és futtatták a korrupt rendszert. 

A SEC további nyomozásokat ígér az ügyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.