Manipulálta a piacot a VW felügyelőbizottsági elnöke?

Vizsgálat indult Hans Dieter Pötsch ellen.

MTI
2016. 11. 06. 13:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A konszern mindazonáltal tudatta: a vizsgálattal kapcsolatban fenntartja korábbi álláspontját, melynek értelmében a vezetés az ügyben szabályszerűen tájékoztatta a tőkepiacokat. Piacbefolyásolás vádjával az ügyészség már vizsgálatot folytat a Volkswagen AG leköszönt vezérigazgatója, Martin Winterkorn, valamint a hivatalban lévő VW-márkaigazgató, Herbert Diess ellen. A vád szerint a konszern vezetése nem tájékoztatta időben a befektetőket a dízelbotrányról és fontos információkat tartott vissza az ügyben. A dízelbotrány tavaly szeptemberi kitörése után a Volkswagen AG részvénye nagyot veszített árfolyamából.

A Bafin (Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht) német szövetségi pénzügyi felügyelet ellenőrzi egyebek között azt is, hogy a tőzsdei vállalatok eleget tesznek-e ad hoc tájékoztatási kötelezettségüknek a részvényesek felé a cég gazdálkodását befolyásoló fontosabb eseményekről. A Bafin feljelentése alapján az ügyészség megalapozottnak találta a gyanút, hogy a Volkswagen valószínűleg túl későn tájékoztatta az érintetteket a konszern várható nagy veszteségéről.

A késedelmes tájékoztatás ugyanis nem bocsánatos bűn. Az értékpapírpiaci törvény kimondja, hogy a valótlan vagy félrevezető információk adása mellett a fontos, a részvények árfolyamát befolyásoló információk elhallgatása is piacbefolyásolásnak számít.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.