Egy beosztott öngyilkossága miatt lemondott a cégvezető

A reklámcég munkatársa havi száz órát túlórázott, nem bírta. A Dentsura a japán hatóságok is rászálltak.

Balogh
2016. 12. 29. 10:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lemondott a japán reklámipari vállalat, a Dentsu vezetője, miután egy fiatal alkalmazottja a brutális munkaterhelés miatt korábban öngyilkos lett – jelentette a BBC. A brit közszolgálati adó információi szerint ezt maga a cégvezető, Isi Tadasi jelezte, s ezt a konszern vezetőinek jövő januári értekezletén jelenti be hivatalosan.

A tragikus eset egyébként még tavaly decemberben történt. A 24 éves Takahasi Macuri 2015 áprilisában kezdett dolgozni a cégnél, és csakhamar havi száz túlórát terheltek rá. A fiatal lány elkeseredésében leugrott egy épületről. Búcsúüzenetben pedig azt írta édesanyjának: „Miért kell a dolgoknak ennyire keménynek lenniük?”

Az alkalmazott öngyilkosságát a kormányzat is vizsgálta, s idén szeptemberi jelentésükben leszögezték, Takahasi a brutális munkaterhek miatt vetett véget életének. A fiatal lány sokszor hajnal öt órára ért haza a munkából.

A vállalt távozó vezetője, aki öt éve állt a Dentsu élén, most azt mondta, ez egy olyan tragikus eset, amit nem szabad hagyni, hogy bármikor újra bekövetkezzen a jövőben.

A cégre egyébként a japán munkaügyi felügyelet is rászállt. Egy novemberi „rajtaütésük” alkalmával megállapították, az alkalmazottak most is túl vannak terhelve. Noha a cég több, a túlhajszolást csökkentő intézkedést bevezetett, így este 10 óra után lekapcsolják a lámpákat az irodákban, a legutóbbi vizsgálat szerint még mindig körülbelül száz dolgozójuk mintegy nyolcvan órát ráhúz havonta a szerződésben vállalt munkaidőre.

Japánban komoly gondot jelent a túlhajszolás miatt elkövetett öngyilkosság, amelyre már saját kifejezés – karosi – is létezik. A statisztikák szerint évente mintegy kétezer munkavállaló végez magával emiatt.

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.