Nem kell adóbevallás az Erzsébet-utalványok után

A nyugdíjasoknak csak el kell költeniük az utalványokat, más teendőjük nincs.

Horváth Attila
2016. 12. 07. 15:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kell adóbevallást készíteni a nyugdíjasoknak járó Erzsébet-utalványok után – szögezte le a Nemzetgazdasági Minisztérium, miután több sajtótermékben is megjelent hír, amelyik az ellenkezőjét állította. A tárca azonban hangsúlyozta, a decemberben minden nyugdíjasnak járó 10 ezer forint értékű utalvány közterheit a személyi jövedelemadóról szóló törvény értelmében az állam fizeti meg, és az adóhatósággal szembeni elszámolás is az államot terheli. A nyugdíjasoknak csak el kell költeniük az utalványokat, más teendőjük nincs, a juttatás miatt nem kell adóbevallást készíteni. Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének (adókamara) elnöke lapunknak megerősítette a tárca álláspontját. Elmondta, az erre vonatkozó szabály szerint a minimálbér tíz százalékát évente legfeljebb három alkalommal juttatás formájában adhatja oda a kifizető. Ez alkalmanként 11 100 forint lenne, amit nem halad meg a mostani összeg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.