Többet tud a taxióra az online kasszánál?

A kötelezően beszerelt készülék nem ad tételes kimutatást a kilométerekről és a tarifáról.

Horváth Attila
2016. 12. 15. 10:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A taxisok legalább kétharmada már megrendelte az online kasszát, így a forgalmazókon múlik, a határidőre minden rendben lesz-e. November 24-től az adóhatóság is folyamatosan visszaigazolta több ezer taxis vállalkozás számára a regisztrációs kódokat, amely az egyik feltétele annak, hogy állami támogatást kapjanak a kollégák – mondta lapunknak az Országos Taxisszövetség elnöke. Metál Zoltán a kamarákkal és a vidéki szakmai szervezetekkel közösen ma egyeztet a Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) a továbbiakról, mert több probléma is felvetődött az online kasszákkal kapcsolatban. A készülék ugyanis nem tud tételes kimutatást adni a megtett kilométerekről és a tarifáról, azaz jóval kevesebb információt rögzít, mint az eddigi, a taxióra által kinyomtatott bizonylat. Az elnök szerint ez fogyasztóvédelmi szempontból aggályos. Ha egy utas valami miatt panaszt tesz, nem lesz elég adat, ami alapján ki lehet vizsgálni az ügyet. A vállalkozások számára is fontos a futásteljesítmények számviteli elszámolása, amit a kassza nem tárol. Metál Zoltán bízik benne, hogy erre majd kompromisszumos megoldást találnak.

Az azonban úgy tűnik, egyéni kreativitást igényel majd, hogy az eszközöket miként helyezik el az autókban. A készülékek ugyanis túl nagyok, nem taxikra méretezettek. Az elnök nem tudja, a kötelező POS-terminál, táblagép, GPS és taxióra mellett hol fér majd el a kassza. – Talán az ülés alatt, a kesztyű- vagy csomagtartóban, esetleg a utas ölében lesz neki hely – tette hozzá Metál Zoltán.

Budapest útjain mintegy ötezer taxi közlekedik, vidéken ennél körülbelül ötszázzal kevesebb. Nagyjából 9500 autóba kellene tehát beszerelni a kasszákat az újévig, ez naponta több száz készüléket jelent. Az NGM tegnap azt közölte, a kasszánként ötvenezer forintos állami támogatás igénybevételének egyik feltétele a kassza üzembe helyezése december 31-ig.

A kereskedők egyébként kedvezményt adnak a 170-180 ezer forintos árból, mások az üzembe helyezés több mint tízezer forintos költségét engedik el ígéretük szerint. A taxisok bíznak benne, hogy a tárca annak ellenére is ad támogatást, ha önhibájukon kívüli okok miatt nem jutnak a kasszákhoz.

Mint megírtuk, az autószerelők, a gépjárműalkatrész-kiskereskedők, a plasztikai sebészek, a diszkók, a tánctermek, a mosodák, a masszázsszalonok, a fogyasztó- és karcsúsítóhelyek, a testépítőklubok, az étel- és italautomaták üzemeltetői, valamint a taxisok és a pénzváltók csatlakoznak a rendszerhez január 1-jétől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.