Aranyárban mérik itthon a cukrot

A termelés nem tudott lépést tartani a kereslet növekedésével.

MTI
2017. 01. 17. 7:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lapnak Fórián Zoltán, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. vezető agrárszakértője elmondta, hogy a magas készletek ellenére az elmúlt években jelentősen nőtt a cukor tőzsdei és fogyasztói ára, mivel a cukortermelés nem tudott lépést tartani a kereslet növekedésével.

A globális cukortermelés tavaly meghaladta a 174 millió tonnát, miközben a felhasználás elérhette a 184,4 millió tonnát.

A lap megjegyzi, hogy a cukorkészletek az EU-ban is csökkennek. Az Európai Bizottság adatai szerint a 2015-ös gazdasági évet még közel 4 millió tonnás készlettel zárta az unió, tavaly azonban már csak 1,38 millió tonna maradt a raktárakban. Bár a közösségben a tavalyi gazdasági évben a cukorrépa termelői igen jó hozamokról számoltak be, a területcsökkenés miatt a globális áremelkedésekre az uniós készletcsökkenés is rásegített.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.