Novemberben csak a kereskedelem teljesített jól

A múlt év utolsó negyedére 1,8 százalékos bővülésre, az idén viszont gyorsabb növekedésre számít az ING.

MNO
2017. 01. 19. 22:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy-két hónapig még negatív jeleket mutat a magyar gazdaság, de talán már látszik a fény az alagút végén – írja a Portfólió.hu. A gazdasági portálnak nyilatkozó Virovácz Péter szerint 2016 novemberében csak a kiskereskedelem növekedése nevezhető pozitív meglepetésnek a tizedik hónap igen gyenge teljesítményét követően.

Az ING Bank vezető elemzője óvatosságra int, mert az ipar 0,6 százalékos évi növekedési üteme egymás után már a harmadik hónapja okoz negatív meglepetést. Ráadásul az építőipar is lendületet veszített novemberben: 14,4 százalékos éves alapú visszaesést regisztrált a KSH. Ezekkel szemben jó hír, hogy az ipari rendelésállomány jelentősen emelkedett, ami biztató jel a jövőre nézve. De a bizalmi indexek is növekvő optimizmusra utalnak.

Összességében azonban a bank által vizsgált LeadING Hube-mutatók negatív irányba változtak. Havi összevetésben a mutató negatív értéket mutat, így a hazai gazdaság rövid távú kilátása már 2016 második felének kezdete óta kedvezőtlen képet mutat. Mindez alapján a múlt év utolsó negyedére továbbra is 1,8 százalékos növekedést vár az elemző, de már látni véli a fényt az alagút végén. A gyenge utolsó negyedév áthúzódó hatása ellenére is erős gazdasági teljesítményt vár 2017-ben Virovácz Péter.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.