Okosabbak lehetnek a budapesti taxik

Az Uber platformjához hasonló alkalmazással jelentkezett egy kifejezetten taxisoknak szóló okostelefonos alkalmazás.

MNO
2017. 01. 17. 14:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hozzánk legközelebb drosztoló taxit hívhatjuk magunkhoz hamarosan egy okostelefonos alkalmazás segítségével. A nemsokára Budapesten is elérhető rendszer kísértetiesen hasonlít az Uberhez, csak éppen nem személyautókra, hanem a sárga kocsikra fejlesztették. A megfelelő budapesti jármű keresése során hét paraméter adható meg az Hopin Taxi néven futó taxikereső alkalmazással. Ilyen például az ár, az értékelés, a népszerűség, a jármű típusa, de még a sofőr neme is.

A program azt ígéri, segítségével már nem kell fölöslegesen taxira várni. Elég, ha az utas megnézi, épp merre jár az autó, az alkalmazásban megtekinthető a sofőr hozzávetőleges távolsága. Az alkalmazás szűri a hiénákat: a fuvar előtt ugyanis kiszámolja a viteldíj becsült értékét. Fontos, az Uberhez megint csak hasonlító lehetőség a sofőr értékelése, a fuvar után pontozható a vezető. Szintén uberes emlék: a bankkártyát regisztrálni lehet a Hopin fiókjához, így készpénzmentesen fizethetünk a szolgáltatásért. A program üzenetben jelez az utasnak, ha megrendelt autója megérkezett a kívánt címre.

Az alkalmazás a sofőröknek azt ígéri, a sikeresen teljesített megrendelések hét százalékára tart igényt. Az Uber 20 százalékot kért a sofőröktől és hetente utalt, mert az utas a fuvarmegosztó holland bankszámlájára küldte a pénzt. Az alkalmazáshoz való csatlakozáshoz egyébként szükséges a taxis vezetői engedély és a koncesszió is.

Mint megírtuk, az Uber tavaly nyári betiltásának legfőbb indoka a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) részéről éppen az volt, hogy a cég nem működtet diszpécserszolgálatot. A Hopinnál szintén nincs ilyen szolgálat, de ők nem saját autós sofőrökkel, hanem taxisokkal vannak kapcsolatban. A cégeknek pedig van diszpécserszolgálatuk. Így minden valószínűség szerint a Hopinon nehezebb lenne fogást találnia a tárcának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.