Szijjártó elárult pár részletet a Putyin-látogatásról

Az energetika lesz a főtéma.

MNO
2017. 01. 25. 9:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy hangsúlyt kapnak majd az energetikai kérdések Vlagyimir Putyin orosz elnök jövő heti budapesti látogatásán – mondta a külgazdasági és külügyminiszter az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában az MTI beszámolója szerint.

Tárgyalnak a 2021 utáni időszakra vonatkozó gázvásárlásról és a paksi beruházás érdemi szakaszáról is, mivel utóbbi megkezdéséhez már csak egy európai uniós eljárást kell lezárni. Szó esik majd magyar vállalatok tervezett oroszországi – élelmiszeripari, technológiai, mezőgazdasági – beruházásairól, űripari, gépipari megállapodásokról, valamint kulturális együttműködésekről is – közölte.

Az unió Oroszországgal szembeni gazdasági szankcióival kapcsolatban a miniszter hangsúlyozta: a magyar emberek érdeke az, hogy normalizálódjon Magyarország és Oroszország, valamint Oroszország és Európa kapcsolata, mert az oroszországi export visszaesésébe magyar vállalatok mennek tönkre.

Vlagyimir Putyin február 2-án látogat Budapestre. Ismert, az orosz elnök és a magyar kormányfő abban állapodott meg, hogy minden évben találkoznak majd: tavaly Orbán járt Szentpéterváron, két éve február 17-én pedig Putyin látogatott a magyar fővárosba.

A Magyar Nemzet írta meg elsőként, hogy az orosz államfő az év első felében hazánkba látogat.

A két éven belüli három találka azt jelenti, hogy Orbán Viktor immár Vlagyimir Putyinnal folytat a legsűrűbben kétoldalú tárgyalásokat. Ez az Európai Unióban biztosan, de talán az egész kontinensen is példátlan egy kormányfő részéről. 2009 óta egyébként minden évben tárgyaltak, igaz, 2015-ig minden alkalommal Orbán vizitált.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.