A piac tisztulása is hozzájárul a tűzifahiányhoz

A hatóság még nem bírságolt illegális kereskedelem miatt.

Tóth László Levente
2017. 02. 03. 6:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megnőtt a kereslet a tűzifa iránt az elmúlt hetek extrém hideg időjárása miatt, ezért már sok helyütt nem lehet kapni, vagy ha igen, akkor nagyon drágán. De – amint annak lapunk utánajárt – nem csak ez az oka a hiánynak. – Az ellenőrzések, valamint az emiatt megnövekedett kockázat hatására az illegális tűzifa-kereskedelmet folytatók közül sokan teljesen felhagytak a tevékenységükkel – tudtuk meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól (Nébih). A fentiek nyomán visszaesett az illegális fakitermelés és -kereskedelem, ezért egyes térségekben átmenetileg csökkent a lakosságnak eladható tűzifa mennyisége is. Persze a heteken át tartó hideg időjárás is közrejátszott a tűzifa iránti kereslet drasztikus növekedésében és ezzel együtt a hiány kialakulásában – hívták fel a figyelmet.

A Nébih tavaly vezette be a faanyagterméklánc-felügyeleti rendszert (EUTR), amely segíthet az illegális fakitermelés és -kereskedelem felszámolásában. A rendszer kiépítését az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárás keretében kérte számon Magyarországon, ugyanis létrehozása uniós jogszabályi kötelezettség is volt. Az EUTR hatékonyságát és szükségességét a Nébih szakemberei szerint mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a faanyag-kereskedelmi láncban jól láthatóan elindult a tisztulási folyamat. Ennek eredménye már érzékelhető az erdeifa-választékkal foglalkozók, így a tűzifát értékesítők körében is, egyébként épp ezen a területen volt a legjellemzőbb az illegális beszerzés és kereskedelem.

A Nébih ellenőrzései során kiemelt szempont, hogy azokat a vállalkozásokat, amelyek jogkövetésre való hajlandóságot mutatnak, a hibák feltárását követően csak figyelmeztetik. A szakemberek megfelelő iránymutatást is adnak a helyes kereskedelmi gyakorlat kialakításához. Így eddig még egyetlen bírságot sem róttak ki ilyen ügyben.

Lapunk érdeklődése nyomán nemcsak az derült ki, hogy a tűzifahiány egyik fontos oka a feketepiac visszaszorulása – nem beszélve arról, hogy a szokásos importszállítmányok is elmaradtak –, hanem az is, hogy a kínálat nagymértékű csökkenéséből adódóan mostanában elég magasak a tűzifaárak is. Felnémeten például a fatelepen hasítva 2750 forintért (plusz szállítási költség) adnák a tűzifa mázsáját, ha lenne. Azonban még rendelést sem tudnak felvenni az előrendelések teljesítése és a piaci hiány miatt, de remélik, hogy nemsokára újra lesz tűzifa, és teljesíteni tudják az új rendeléseket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.