Mindannyian fizetjük a béremelést?

Várhatóan nem növelik áraikat az állami cégek a fizetésemelésekhez.

Wiedemann Tamás
2017. 02. 18. 6:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Százezrek fizetése nem érte el a létminimumot az államigazgatásban és az állami tulajdonú cégeknél. Ez volt az elmúlt évek egyik nagy anomáliája – mondta lapunknak Pogátsa Zoltán közgazdász, szociológus, a Nyugat-magyarországi Egyetem oktatója azzal kapcsolatban, hogy a kabinet bejelentette, több lépésben 30 százalékkal nő az állami tulajdonú cégek dolgozóinak bére 2019-ig. A közgazdász úgy véli, a kabinet ezzel a lépéssel követi a piac által kikényszerített (Magyarországon 80-100 ezer betöltetlen álláshely van, miközben tömegek dolgoznak külföldön) béremelési folyamatot.

Ugyanakkor az állami cégek esetében nehéz lesz a béremelések forrását kitermelni, mivel bevételeik egy jelentős része hatósági árakon alapul, amiket az állam állapít meg, s nem lehet eltérni tőlük. – Nem hinném, hogy emelnék a vonat- és buszjegyek árait, vagy hogy drágulnának a közműszolgáltatások, mivel jövőre választások lesznek. Rövid távon alighanem a költségvetés fogja fedezni a béremeléseket – tette hozzá Pogátsa Zoltán.

A kormány a MÁV esetében idén 13, jövőre 12, majd újabb 5 százalékos béremelést hagyott jóvá, a Magyar Posta munkavállalóinak pedig idén 14, jövőre 12, 2019-ben pedig 6 százalékosat. Lázár János kancelláriaminiszter közölte, a nemzeti fejlesztési tárcához tartozó 230 állami cégnél csak a minimálbér és a garantált bérminimum fölemelése évi 14 milliárd forintos tételt jelent, de százmilliárdos összeg is lehet a mindegyik munkavállalót érintő béremelés.

Pogátsa Zoltán szerint biztosnak látszik, hogy a helyben lévő multinacionális áruházláncokon túl a helyi kis- és közepes vállalkozások profitálni fognak az állami fizetések növeléséből, hiszen az alacsony keresetűek nagyrészt helyben költik el jövedelmüket. Ez nemcsak a helyi cégek forgalmát növeli, de újabb álláshelyeket is generálhat. A közgazdász úgy véli, a kormánynak fel kellene hagynia az értelmetlen közmunkaprogrammal, amelyre 2012 óta már ezermilliárd forintot költött Magyarország. – Égetően fontos volna költeni az oktatásra, és hatékony átképzési módszerrel segíteni a közmunkásokat, akik utána el tudnának helyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon – mondta a szakember. A Magyar Tudományos Akadémia felmérése szerint ugyanis a közmunkások csupán 15 százaléka kerül vissza a normál munkaerőpiacra, vagyis a program teljes kudarc. Mégis több mint 200 ezer közmunkást alkalmaz ma is az állam. A szakember nem tart a kiárazódástól, vagyis attól, hogy az állami és a piaci béremelések hatására tömegével vesztenék el az állásukat azok, akiknek a munkáltatója nem tudja kitermelni a magasabb fizetéseket. – Egy tanulmány szerint amikor az első Orbán-kormány 2001-ben az átlagbér 30 százalékáról 50 százalékára emelte a minimálbért, 20 ezer állás szűnt meg, ami igen csekély arány egy 4 milliós munkaerőpiacon – tette hozzá.

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára tegnap ismertette, hogy a béremelések mennyibe fognak kerülni a tárcájához tartozó cégeknél. A többlépcsős béremelés a minisztériumhoz tartozó mintegy 230 állami vállalatnál 143 ezer munkavállalót érint, erre az idén 44 milliárd forintot fordít az állam.

Bár nem állami, hanem önkormányzati cég, a BKV Zrt. dolgozói is nagyobb fizetést akarnak, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége és a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége 30 százalékos béremelést szeretne kiharcolni a társaságtól – közölte a két érdekképviselet az MTI-vel. A szakszervezeti tagok 80 százalékát lefedő szervezetek közleményükben azt írták, három évre szóló bérmegállapodás keretében kérnék a 30 százalékos emelést, ezenfelül 2017-re további ötszázalékos bérfelzárkóztatást szeretnének az alacsonyabb jövedelműeknek, és évenként 36 ezer forinttal emeltetnék az egy főre eső kafetériakeretet.

A köztulajdonban lévő vállalatoknál működő szakszervezetek jó kezdőlépésnek tartják a kormány által bejelentett, három évre szóló, 30 százalékos bérfejlesztést, amely jelentősen javítja a dolgozók jövedelmi helyzetét, és mérsékelheti az egyes ágazatokban a munkaerőhiányt – derült ki a szakszervezetek pénteki sajtótájékoztatóján. Halasi Zoltán, a VDSZSZ Szolidaritás elnöke elmondta, a kormány csütörtökön jóváhagyta a köztulajdonban lévő, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz tartozó vállalatoknál a munkáltatók és a szakszervezetek között született megállapodást, így azt meg lehet kötni az egyes vállalatoknál. Annak firtatására, mit adnak a szakszervezetek cserébe, lemondanak-e például a sztrájkjogról, az elnök elmondta, kollektív erejű megállapodás ellen nem lehet jogszerűen sztrájkot hirdetni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.