Nagyot esett tavaly a beruházások szintje

Húsz százalékkal csökkent a beruházások szintje. Még állnak az uniós projektek – ezzel magyarázzák.

MTI
2017. 02. 28. 11:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte minden gazdasági területen visszaesett a beruházások volumene tavaly a 2015-ös év adataihoz képest – állapította meg kedden kiadott jelentésében a Központi Statisztikai Hivatal.

A KSH szerint a nemzetgazdasági beruházások szintje 20 százalékkal csökkent, a költségvetési szervek beruházásai pedig 62,1 százalékkal estek vissza. Jelentős, 8,9 százalékos csökkenést tapasztaltak a vállalkozások beruházásainál is, az építések volumene pedig 31,7 százalékkal csökkent a 2015-ben mértekhez viszonyítva.

Az 2015-ös, még uniós forrásokból megvalósított fejlesztések után már drasztikusan csökkentek a beruházások a humánegészségügyi és szociális ellátásban (74,9 százalékkal), a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás ágban (45,9 százalékkal), valamint az oktatásban (74,9 százalékkal). 

Javulást csak a feldolgozóipar értékei mutattak: a korábbi szinthez képest tavaly 7 százalékkal nőttek a beruházások. Jelentősen emelkedett a tárgyi eszközökbe befektetett összeg a gumi és a műanyag, az élelmiszerek és italok gyártásában, továbbá a fafeldolgozás és a gyógyszergyártás területén is.

A statisztikai hivatal a mélyrepülést az uniós költségvetés periódusaival magyarázza: a 2007–2013-as szakasz projektjei kiemelkedő értékeket hoztak két évvel ezelőtt – a tavalyi visszaesést mögött pedig az áll, hogy az új, 2014–2020-as költségvetési ciklushoz tartozó beruházások még nem indultak el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.