Újabb milliárdos csalás a láthatáron

Egy óbudai székhelyű cég hónapok óta nem fizeti ki ügyfeleit. 40 százalékos kamatot ígértek.

Facsinay Kinga
2017. 02. 08. 15:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába kapják sorra a jegybanki büntetéseket az engedély nélkül működő szolgáltatók, sokan közülük még mindig nem veszik elég komolyan a figyelmeztetéseket és a tiltásokat. Miért is tennék, ha a károsultak rendőrségi feljelentését is megúszhatják? Legalábbis ez derül ki abból a piramisjáték-gyanús ügyből, amelyet a Blikk szellőztetett meg először. A lapot felkereső károsultak szerint egy óbudai székhelyű cég hosszú hónapok óta nem fizeti ki az ügyfeleit, hiába kérik vissza a pénzüket. Az egyik pórul járt ügyfél elmondta: 2014-ben szédületes, 40 százalékos éves kamatot ígért neki a cég a befektetésért cserébe, ezután pedig rendszeresen kapott kimutatást arról, hogyan fial a pénze. 2016 februárjában az ügyfél jelezte, hogy márciusban lejár a futamidő és kivenné a pénzét, de azóta is csak hitegetik azzal, hogy megkapja a megtakarítását. Közel 200 becsapott ügyfélről lehet szó, akiknek követelése eléri a tízmilliárd forintot. Információink szerint egyébként a cég neve FX Loop Investment Kft., amely egy korábbi vállalkozásból alakult át 2013-ban. Főtevékenységként üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadással foglalkoznak. Egy ideje már egy bizonyos Vida Sándor tatai lakos többségi tulajdonában áll a társaság. Utolsó elérhető mérlegük szerint 2015-ben 2,8 milliós árbevétel mellett 23 milliós veszteséget halmoztak fel.

Egy közelmúltbeli ügyfélbejelentés alapján már a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is értesült arról, hogy a gyanú szerint a cég klasszikus piramisjátékot űzött. Mint Binder Istvántól, az MNB felügyeleti szóvivőjétől megtudtuk, a hatóság elindította a piacfelügyeleti eljárást, és azonnal feltette a társaságot a honlapján található figyelmeztető listára, ahová azok kerülnek, amelyeknek nincs jegybanki engedélyük arra, hogy pénzügyi tevékenységet végezzenek. Az FX Loop Investment azzal a megjegyzéssel került oda, hogy nem szerepel a jegybanki nyilvántartásban és betétgyűjtésre sem jogosult. – A vizsgálat gyanúja szerint a társaság jogosulatlan szolgáltatást végezhetett, konkrétan kölcsönt fogadott el az ügyfelektől. Ez azonban nem egyenlő a tiltott befektetési szolgáltatással, tehát nem lehet brókercsalásnak nevezni – tette hozzá a szóvivő.

Külön pikantériája az ügynek, hogy a rendőrség mindeddig nem látott bűncselekményre utaló jelet. A károsultak egy csoportja ugyanis csalás miatt feljelentette a céget, de a hatóság meglepő módon nem rendelt el nyomozást, noha megállapította, hogy a cég nem fizette vissza az ügyfelek pénzét. – Az elkövetőnek tudnia kell arról, hogy a megtévesztett tévedésben van és ennek következtében kára keletkezik – írta indoklásképpen a III. Kerületi Rendőrkapitányság a Blikknek. A hatóság egyébként azt javasolta a károsultaknak, hogy polgári peres úton próbálják behajtani követelésüket.

Szemlátomást tehát továbbra sem védi semmi és senki a gyanútlan ügyfeleket a rossz szándékú szolgáltatók machinációitól. S miután ezek a csalók engedély nélkül végzik tevékenységüket, a károsultak nem számíthatnak arra sem, hogy az Országos Betétbiztosítási Alap majd megtéríti a kárukat. Az FX Loop Investment egyébként most is működik, most éppen borsos árakon kínál brókertanfolyamokat (az egynapos exkluzív oktatás 114 300 forintba kerül), miközben tovább hitegeti a károsult ügyfeleket. Mi is kerestük a cég ügyvezetőjét, de írásban feltett kérdéseinkre eddig nem válaszoltak, illetve a telefont sem veszik fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.