A botrányok miatt lemondott a budapesti kamara elnöksége

Több tíz millióra rúgó gyanús kifizetések után távoznak a vezetők a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarából.

MNO
2017. 03. 08. 19:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöksége és az ellenőrző bizottság visszaadja mandátumát az új testületek, tisztségviselők megválasztásáig a 2017. március 30-ra összehívott küldöttgyűlésen – közölte a BKIK szerdán az MTI-vel.

A távirati iroda tudósításából azonban nem derül ki, mi az oka a mandátumok visszaadásának. A Napi.hu nyomán korábban megírtuk, hogy több tíz millió forintra rúgó gyanús kifizetésekre mutat rá egy, a BKIK-ban tartott belső vizsgálat. Az áprilisban kinevezett ideiglenes főtitkár, Szentesi Lászlóné által jegyzett jelentés szerint 2014–2015-ben egy sor drága és felesleges külföldi kiküldetésen vettek részt a szervezet tisztségviselői – Kiss Zoltán, Szatmáry-Jahl Angéla és Kiss Ervin –, valamint a BKIK bizonyos szervei luxusszállodákban üléseztek sorozatosan, indokolatlanul. Az is elgondolkodtató, hogy egyes vezetők saját cégeinek juttattak nagy értékű megbízásokat már hosszú évek óta. Ezeknek az értéke százmilliós nagyságrendű.

Korábban Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke azt mondta, hogy véleménye szerint a helyzet vállalhatatlan az országos szervezet és a többi tagszervezet számára.

A BKIK mostani közleménye szerint az elnökség felkérte a tagozatokat, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket a tisztújító jelölésekhez. Az elnökség a BKIK jelenleg egyéb tisztséget be nem töltő tiszteletbeli elnökeit felhatalmazta, hogy aktív közreműködésükkel támogassák a főtitkárt, valamint az egyéb kamarai testületek munkáját, a választást.

A BKIK felkérésére Dunai Péter, az MKIK főtitkára – Parragh László MKIK-elnök megbízásából – segítséget nyújt a BKIK belső szabályzatainak, szervezetének egyszerűsítésében, megújításában – közölte a budapesti kamara.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.