A háztartások negyede hitelből fűt

Egyre nagyobb gondot okoz a családoknak a fűtési költségek előteremtése.

MNO
2017. 03. 07. 16:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háztartások negyedének hitelt kell felvennie, hogy kifizesse a fűtésszámláját, és csaknem a felük nem használ termosztátot a megfelelő hőmérséklet fenntartására – írja egy friss felmérésre hivatkozva a Napi.hu. A lap beszámolója szerint a Honeywell felmérése kimutatta: jelentősen hozzájárul a magas fűtésszámlákhoz, hogy nem használunk modern fűtésszabályozási eszközöket. 

A tanulmány megállapítása szerint a magyar háztartások jóval több energiát használnak, és többet költenek a havi rezsiszámlákra, mint amennyire valóban szükség lenne. Ennek oka leginkább az, hogy nem megfelelőek a fűtési szokásaink. A 800 háztartás megkérdezésével készült felmérés azt is megállapította, hogy a magyar háztartások csaknem fele (48 százaléka) nem tesz semmit az energiafelhasználás csökkentése érdekében. Negyedük mondta azt, hogy kénytelen kölcsönkérni vagy hitelt felvenni, hogy ki tudja fizetni a fűtésszámlákat, 19 százalékuk gyakran.

A tulajdonosok nagy része a háztartás kényelmét helyezi előtérbe a költségcsökkentéssel szemben, és csak 22 százalékuk volt azon az állásponton, hogy inkább csökkentik a fűtésszámlát, minthogy komfortos hőmérsékletet tartsanak fenn. A kényelmi szempontok és a fűtésszámla közötti egyensúly fenntartását nehezítik az elavult technológiák – jegyzi meg az írás.

A tanulmány arról is beszámol, hogy az egész ház egyidejű fűtése túlzott fűtőanyag-felhasználáshoz vezethet, ha a ház teljes egészét vagy egy részét feleslegesen fűtjük, miközben egy termosztát segítségével egyenletes hőmérsékletet is fenn lehetne tartani a nem használt helyiségekben. Ennek ellenére a válaszadók 14 százaléka mondta azt, hogy bár tudná, bonyolultsága vagy időigényessége miatt mégsem szabályozza külön az egyes helyiségeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.