A mézek ötöde hamisítvány az uniós piacon

Lesújtó eredménnyel zárult az Európai Unió ellenőrzése.

MTI
2017. 03. 08. 6:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az EU Egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Főigazgatósága azt követően indított eljárást, hogy a termelők – köztük magyar méhészek – 2015 végén Brüsszelben és Budapesten is felhívták a figyelmet arra: a polcokra olyan ázsiai mézek kerülnek, amelyek nem természetes eredetűek.

Nagy István, a földművelésügyi tárca parlamenti államtitkára a lapnak elmondta: a hazai méztermelők érdekében az agrárkormányzat a nemzetközi fórumokon is lépéseket tett, az uniós vizsgálat is a magyar fellépés eredményének köszönhető.

Az ellenőrzésben minden uniós tagállam részt vett, sőt Norvégia és Svájc is csatlakozott a kezdeményezéshez. Az uniós hatóság 2264 mézmintát vizsgált meg, a termékek 45 százaléka kiskereskedelmi forgalomból származott. Az előzetes kiértékelés alapján a minták 15 százaléka bizonyult hamisnak, majd további vizsgálatok után újabb 5,6 százaléknál merült fel a hamisítás gyanúja.

Magyarországon mára szinte eltűntek a kínai mézek a polcokról, a helyüket kiváló minőségű magyar áru vehette át, ami Nagy István szerint a szigorú ellenőrzéseknek köszönhető – írta a Magyar Idők.

Kiszolgáltatottak a magyar méhészek

Olcsó a magyar méz, tönkremehetnek a termelők

Biomézes madzag

Tudja valaki, hol van a hamis méz?

Biomézesek csaltak a cukorral

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.