A Párbeszéd is leadta a népszavazási kérdését Paks ügyében

Jávor Benedek bemutatott egy olyan alternatív energiastratégiát, amely „fölöslegessé teszi” Paks II.-t.

MNO
2017. 03. 10. 15:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közleményükben azt írták: Jávor Benedek a múlt héten bemutatott egy olyan alternatív energiastratégiát, amely „fölöslegessé teszi” Paks II. megépítését. Az anyag szerint az energiahatékonysági beruházásokkal és az alternatív energiaforrások – szél-, nap- és geotermikus energia, valamint a biomasszából származó energia – felhasználásának rendszerbe állításával fölöslegessé válik a „rendkívül költséges és az országot hosszú távra eladósító” paksi bővítés.

A Párbeszéd szerint a most leadott kérdés csak a magyar parlament hatáskörébe tartozó ügyet érint, így a népszavazás kiírásának nemzetközi szerződésekben rögzített akadálya nem lehet.

Az Európai Bizottság hétfőn jóváhagyta, hogy magyar állami támogatást kapjon a paksi atomerőmű bővítése.

Március elején az atomerőmű bővítésének megakadályozását célzó öt népszavazási kérdést nyújtott be az LMP az NVI-nek. Hadházy Ákos, a párt társelnöke akkor azt mondta: háromezermilliárd forint a paksi beruházás becsült költsége, de a tapasztalatok szerint az eredetileg kalkulált összeg duplája a végső számla. Ez azt jelenti, hogy a magyaroknak „családonként kétmillió forintot kell ebbe beledobni”, erről pedig joguk van az embereknek dönteni – tette hozzá.

Lapunk elsőként írta meg, hogy a párt nemcsak országos, hanem helyi népszavazást is kezdeményez rövidesen a paksi atomerőmű bővítése ellen, erről a párt baranyai szervezete már helyi konzultációt is indított. Ami az országos népszavazásra beadott kérdéseket illeti, azokról április 1-jéig kell döntenie az NVB-nek, információink szerint legkorábban a jövő hét második felében tárgyalhatja a testület az ökopárt kérdéseit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.