Bűn lenne emelni a nyugdíjkorhatárt

Dicsérte és kritizálta is a magyar gazdaságot az OECD éves jelentése, kiemelve a korrupció kockázatát.

Buzna Viktor
2017. 03. 17. 21:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazai és nemzetközi elemzők évek óta hangoztatják az OECD jelentésében leírt kritikákat – mondta megkeresésünkre Csath Magdolna közgazdász. A szakértőt azután kerestük meg, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) pénteken nyilvánosságra hozta Going for Growth 2017 című tanulmányát. Ebben méltatták a magyar gazdaságpolitika egyes intézkedéseit, mint például az adminisztratív terhek csökkentését és az online pénztárgépek bevezetését, ugyanakkor több problémára is felhívják a figyelmet.

Megjegyzik, hogy javításra szorul a gazdaságpolitikai szabályozás és az eljárások átláthatósága, de a szervezet szerint egyszerűsíteni kellene a hivatali ügyintézést is. A versenyhivatalnak véleményezési jogot kellene biztosítani a törvénytervezetekhez, a közbeszerzési eljárás hatékonysága érdekében pedig az OECD azt javasolja, hogy azokat vessék alá korrupcióellenes hatósági ellenőrzéseknek. Problémaként jelölik meg továbbá a gyakorta változó szabályozás vállalati beruházásokra és a termelékenység javulására kifejtett fékező hatását is. A szervezet szerint a gazdasági válságot követően lassult a termelékenység növekedése, igaz, a folyamatot ellensúlyozta a foglalkoztatottak számának és az aktív népességen belül a foglalkoztatottak részarányának növekedése.

Csath Magdolna szerint azonban a termelékenység növekedése lassulásának egyik oka, hogy sok olyan ember kezdett el dolgozni elsősorban a közmunka keretében, akik az átlagosnál alacsonyabb új értéket termelnek. Azonban ha ezzel romlik is a termelékenységi mutató, társadalmi szempontból hasznos megoldásról van szó. Az OECD ajánlását, miszerint a munkaerőhiány csökkentése érdekében emelni kellene a nyugdíjkorhatárt, kimondottan károsnak tartom – folytatta Csath Magdolna. A szervezet ugyanis javaslatot tesz az idősek foglalkoztatásának fokozására, ami a közgazdász szerint nemcsak a társadalom értékrendjével megy szembe, de nem veszi figyelembe a magyar gazdaság sajátosságait sem.

– Aligha akad olyan cég Magyarországon, amely nyugdíjasokat foglalkoztatna – folytatta Csath Magdolna. Arról nem is beszélve, hogy a magyar várható élettartam mellett tovább növelni a nyugdíjkorhatárt nem lenne társadalmi szempontból sem elfogadható. Szerinte az összeszerelő üzemekre támaszkodó hazai gazdaságban éppen az a jelenség jelent problémát, hogy a foglalkoztatottak fiatalon, már a nyugdíjkorhatár előtt elhasználódnak fizikailag. Csath Magdolna arra is felhívta a figyelmet, hogy az OECD jelentése nem tér ki a versenyképesség kérdésére. Ez ugyanis Magyarországon komoly probléma, ami a magas hozzáadott értéket biztosító, innovációs és tudásalapú tevékenységek alacsony arányával van összefüggésben. Csath Magdolna megjegyezte továbbá, hogy az OECD jelentése elismeri a munkaadói járulékcsökkentés előnyeit, de arra is figyelmeztet, hogy a munkavállalók adóterhei még mindig kiemelkedően magasak, amit különösen az alacsonyabb jövedelmek esetén tart nagy problémának – tette hozzá a közgazdász.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.