Dolgozók százait bocsájtotta el Magyarországon a Prevent Kft.

A cégcsoport megszüntette termelő tevékenységét hazánkban.

MTI
2017. 03. 01. 13:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MTI értesülését megerősítve a cégcsoport szerdán annyit közölt: február utolsó napján megszüntette magyarországi termelő tevékenységét a körmendi székhelyű, prémium autómárkák üléshuzatait és belső borításait gyártó társaság. A cég kedden bezárt körmendi, lenti és nagykanizsai üzemeiből összesen több mint 300 dolgozót bocsájtottak el.

Az okokról az MTI érdeklődésére a társaság bosnyák és román ügyvezetőjének távolléte miatt későbbre ígértek választ.

Horváth László, Lenti polgármestere (Fidesz–KDNP) az MTI-nek azt mondta: a településen mintegy 100 dolgozót foglalkoztatott a cég, és tavaly nyáron még további 100 fős bővítéshez kért önkormányzati segítséget. Ezek után főként váratlan volt, hogy február elején bejelentették: a teljes magyarországi tevékenységüket beszüntetik, a gépeket Bosznia-Hercegovinába telepítik át, a telephelyeket pedig eladják, és nem igényelték már azt sem, hogy a korábbiakhoz hasonlóan munkahelymegtartó támogatásban részesüljenek.

A polgármester hozzátette: Lentiben évtizedek óta működött az autóipari beszállító, amelynek dolgozói magas minőségű termékeket varrtak, bár már az előd cégeknél is több alkalommal volt csődhelyzet és csoportos elbocsátás. A dolgozók képzettségére alapozva az elmúlt hetekben a városvezetés próbált más cégeket Lentibe csábítani, hogy telephelyet létesítsenek, de egyelőre csak egy hasonló profilú, a horvátországi Varasdon működő cég ajánlotta fel, hogy más magyarországi munkavállalóihoz hasonlóan Lentiből is szállítana dolgozókat a közeli horvátországi városba.

A cég honlapján található tájékoztatás szerint a több mint húszéves autóipari tapasztalattal rendelkező Prevent Premium & Interior Kft. a Prevent-csoport tagja, telephelyei Magyarország mellett Horvátországban, Bosznia-Hercegovinában, Németországban, Ausztriában, Romániában, Oroszországban, Szlovéniában és Brazíliában vannak.

Magyarországi üzemeiben minőségi bőrből, műbőrből és szövetanyagból készítette termékeit, 2014-től repülőgépekbe való kartámlákat is gyártott. Megrendelői között volt az Audi, a BMW, a Daimler, a Nissan, az Opel és a Rolls-Royce.

A cégcsoport korábban Car-Inside Kft. néven működött Vas és Zala megyében, összesen négy telephelyen. 2012-ben az akkor mintegy 800 dolgozót foglalkoztató cégcsoport Jánosházán és Lentiben szüntette meg a termelést és bocsátott el mintegy 300 dolgozót, de később Lentiben újraindult a termelés.

A Prevent Premium & Interior Kft. nyilvános cégadatai szerint a cégcsoport tulajdonosa Ausztriában bejegyzett cég, két magyarországi ügyvezetője pedig bosnyák és román állampolgár. Az utolsó, 2015-re vonatkozó mérlegében közel 20 millió eurós árbevételről és mintegy 1,7 millió eurós mérleg szerinti eredményről adott számot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.