Élénkülhet idén az ipari termelés

Vegyesen értékelték az elemzők a legfrissebb ipari termelési adatokat.

MTI
2017. 03. 07. 13:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ipari termelés volumene 6,5 százalékkal meghaladta januárban az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 1,6 százalékkal nőtt, idén januárban ugyanis kettővel több munkanap volt, mint tavaly az év első hónapjában. Az előző hónaphoz viszonyítva januárban a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 0,1 százalékkal csökkent – közölte kedden a Központi Statisztikai Hivatal.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint az alacsony tavalyi bázis, illetve egyes új élelmiszeripari és gumiipari kapacitások üzembe helyezése miatt idén 3,5 százalékra gyorsulhat az ipari termelés növekedése. Nagyobb gyorsulásra 2018-ban számít a szakértő, amikor újabb jelentős autóipari kapacitások lépnek üzembe.

A szakember kommentárjában kifejtette: a kifejezetten kedvező konjunktúramutatók ellenére tavaly gyenge teljesítményt nyújtott az ipar, ezen belül pedig különösen gyenge volt a járműgyártás kibocsátása, amit részben a hazai autógyárakban elvégzett modellfrissítések is okozhattak. Az elemző úgy látja, a következő hónapokban újra élénkülhet az ipari termelés, amit a határozottan javuló hazai és európai konjunktúramutatók is alátámasztanak. Az Audinál a műszakcsökkentés fékezheti a növekedés ütemét, a feldolgozóipari foglalkoztatás növekedése viszont az ipar várható élénkülését jelzi – tette hozzá.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője kiemelte, hogy a vártnál kisebb lendületet vett az ipar januárban. Kommentárjában úgy fogalmazott: a 6,5 százalékos növekedés elsőre meggyőzőnek tűnik, a munkanapok hatását kiszűrve azonban látszik, hogy az ipari teljesítmény szerényebb ütemben, 1,6 százalékkal tudott csak bővülni januárban. A beszerzésimenedzser-indexek azonban továbbra is arra utalnak, hogy a következő hónapokban folytatódhat az ipari termelés növekedése – hangsúlyozta. A szakértő szerint idén 3-4 százalékkal bővülhet az ipari termelés volumene.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy a kedden kiadott német ipari rendelési adatok havi összevetésben hét százalék feletti mértékben zuhantak, amire 2009 óta nem volt példa. A magyar ipar nagyban függ a német megrendelésektől, így ez inkább negatív irányba billentheti az idei várakozásokat – közölte. Az elemző szerint 2017-ben átlagosan két százalék alatt maradhat az ipari termelés bővülése.

Kommentárja szerint a termelés volumene lényegében stagnált az elmúlt hónapokban, a trendvonal így a tavalyihoz hasonló, gyenge évet vetít előre 2017-re. A gyengélkedés egyik oka lehet, hogy az Audi tavaly év végétől csökkentette termelési kapacitásait. Tavasztól azonban az Apollo gumigyár várhatóan végre beindítja termelését, ami felfelé hajtja majd az ipari termelés alakulását – fogalmazott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.