Ezermilliárdokat bukhattunk áfacsalás miatt

Tollat ragadott egy, a kitiltási botrány idején Magyarországon dolgozó amerikai diplomata.

Wiedemann
2017. 03. 01. 20:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezermilliárd forint tűnik el minden évben Magyarországon az áfacsalások miatt – írta Maximilian R. P. Gebhardt, az amerikai nagykövetség volt munkatársa a Hungarian Spectrumon. Az angol nyelvű blogot a 444.hu szemlézte. Az amerikai diplomata 2014-ben a kitiltási botrány idején dolgozott a budapesti követségen, akkor hat magyar kormányközeli személy beutazását tiltották meg az Egyesült Államokba. Most azért ragadt tollat, mert Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke amerikai puccskísérlettel indokolta a parlamentben a Quaestor-brókerbotrány kirobbanását. Gebhardt az ENSZ külkereskedelmi tükörstatisztikáiban, vagyis a különböző országok export- és importadataiban nagy eltéréseket tapasztalt hazánkkal kapcsolatban. Korábban lapunk is írt arról, hogy az olasz statisztikai hivatal adatai azt mutatják, több bort exportáltak Magyarországra, mint amennyi a magyar importadatokban visszaköszön. Ugyanez történt ebben az esetben is. Csak 2015-ben 980 milliárd forinttal módosítja – pontosabban rontja – a magyar GDP-t a Gebhardt számításai szerint becsült eltérés, ami az össztermék 3 százaléka. A gépjármű-, az elektronikai cikkek és a repülők kereskedelmében rengeteg ország sokkal több kivitelt regisztrált Magyarországra, mint amennyit a magyarok importként elkönyveltek. Az olajipari termékek, növényi olajok esetében viszont fordítva: a magyarok könyveltek el exportot, amit a velünk kereskedő országok nem regisztráltak importként. A portál arra is felhívja a figyelmet, óvatosan kell bánni az elemzéssel, mert ekkora eltérés meglátszana más statisztikán is, például a fizetési mérlegen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.