Hárommillió hazai baromfit öltek le a madárinfluenza miatt

Szárnyasok millióit kellett leölni a Magyarországon is terjedő madárinfluenza miatt.

MTI
2017. 03. 01. 11:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig 233 hazai állattartó telepen mutatták ki a madárinfluenza jelenlétét, és 3,2 millió szárnyast kellett emiatt kényszerűségből leölni – összegzett  Bognár Lajos országos főállatorvos, a madárinfluenza első tanulságairól tartott szakmai fórumon.

A főállatorvos hozzátette, a vadmadarak által terjesztett vírusfajta emberre nem veszélyes, de nagyon komoly károkat, becslések szerint eddig mintegy 7 milliárdos vesztességet okozott a baromfiágazatnak.

Ebből a kormány eddig több mint 3 milliárd forintot fizetett ki. Zsigó Róbert, az földművelésügyi tárca élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a fórumon hangsúlyozta: a kormány megadja a szükséges támogatást az ágazat mielőbbi talpra állításához. 

Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója az országos főállatorvos emlékeztetett arra is, hogy baromfiipar az elmúlt évtizedekben töretlenül fejlődött, a vállalkozások döntően magyar kézben vannak, az ágazat éves pedig szinten 500 milliárd forint termelési értéket produkál – a madárinfluenza okozta károkat viszont csak állami segítséggel lehet enyhíteni majd.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.