Hat éve nem látott ilyet az euróövezet

Hatéves csúcsra gyorsult februárban az euróövezet gazdasági teljesítményének a növekedési üteme.

MTI
2017. 03. 03. 11:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Februárban az euróövezet szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 55,5 pontra, 2011 májusa óta a legmagasabb értékre emelkedett a januári 53,7 pontról.

A szolgáltatóipari és feldolgozóipari adatok egyesítésével képzett összetett BMI pedig 56,0 pontra, 70 havi csúcsra emelkedett a januári 54,4 pontról.

A legnagyobb euróövezeti gazdaságok közül a német BMI 56,1 pontra, 34 havi csúcsra emelkedett februárban, a francia mutató pedig 55,9 pontra, 69 havi csúcsra, az olasz 54,8 pontra, 14 havi csúcsra, a spanyol pedig 57,0 pontra, 18 havi csúcsra emelkedett.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.

A februári BMI-adatok biztató képet festenek az euróövezeti gazdasági növekedés kilátásairól – kommentálta a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza. Rámutatott, hogy a teljesítmény növekedésének az üteme felgyorsult az övezet négy legnagyobb tagállamában, ami robusztus és fenntartható növekedési szakasz kezdetére utal. Az adatok alapján Németországban és Franciaországban 0,6 százalékos negyedéves GDP-növekedésre lehet számítani az első negyedévben, Spanyolországban pedig 0,7 százalékosra. Az első negyedévre várható 0,4 százalékos negyedéves olasz GDP-növekedés elmarad ugyan a többitől, de még így is több mint egy éve a legjobbnak számít.

Összességében az euróövezetben 0,6 százalékos negyedéves GDP-növekedés várható az első negyedévben – foglalta össze Chris Williamson. Az euróövezeti munkaerőpiaci kilátások is kedvezően alakulnak a felmérés szerint – tette hozzá. Az új munkahelyek teremtése ugyanis közel egy évtizede a leggyorsabb ütemre kapcsolt.

A felmérésből arra lehet következtetni, hogy a gazdasági elemzők lassacskán meg fogják kezdeni annak latolgatását, mikor kellene megkezdenie az Európai Központi Banknak (EKB) az eszközvásárlási programjának kivezetését. Az EKB monetáris politikai közleményeinek a hangvétele azonban az elkövetkező hónapokban még nem változik, a külgazdasági és geopolitikai kockázatokra való tekintettel továbbra is engedékeny, lazító irányvonalat fog követni – fejtette ki Chris Williamson.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.