Internetes csalók új módszerére figyelmeztetnek

Nemzetközi szélhámosok csapolnák meg a hiszékeny magyar vállalkozók számláit.

Hajdú Péter
2017. 03. 04. 8:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mostanra külön iparággá nőtte ki magát egy új csalási módszer, amely sok esetben a kisvállalkozásokat célozza meg. A csalók zömmel valamilyen hivatalra vagy szervezetre hivatkozva kérnek adatokat, illetve pénzt a vállalkozásoktól – nyilatkozta lapunknak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. – A legtöbbször interneten keresztül érkezik a megkeresés, amelyben valamilyen befizetési kötelezettségre, kiegyenlítetlen számlára hívják föl a cégvezető figyelmét, hangsúlyozva, hogy most még pótlék, késedelmi kamat nélkül fizethet. Parragh László kiemelte, különösen akkor kell vigyázni, ha valamely külföldi szervezetre hivatkozva igyekeznek adatokat kicsalni a cégektől. Ezekben egyértelműen valamiféle kamu befizetési kötelezettségre, nem létező szervezethez való csatlakozásra kérnek átutalást a csalók. Az sem ritka, hogy olyan e-mail érkezik a céghez, amelynek mellékletébe rejtették a számítógépes vírust, amely ellopja a gépen található adatokat. Ezért az ismeretlen feladótól származó elektronikus levélhez csatolt mellékletet soha nem szabad megnyitni, bármit kérnek vagy ígérnek is az üzenetben.

– Ezeknek a próbálkozásoknak a célja minden esetben a cég bankszámlájának megcsapolása. Ezért semmiképpen sem szabad a megkeresésekre reagálni, bármilyen adatot kiadni – foglalta össze Parragh László a legfontosabbakat. Annak kapcsán kérdeztük a kamara elnökét, hogy az MKIK a napokban figyelmeztetést tett közzé, amelyben egy hasonló átverés veszélyére figyelmeztetett. Egy tagvállalatuk hívta föl a figyelmet egy minőségi papírra nyomtatott angol nyelvű levélre. Ebben az aláírás nélküli irományban az üzenet feladóinak állítása szerint az európai jog részét képező, valójában azonban egyáltalán nem létező 2003-as Tax Reform Actre, valamint 2011-es Tax Simplification Actre hivatkozva információkat kértek a vállalkozástól. Ennek fejében azt ígérték, hogy „European Business Numbert (EBT)”, azaz „Európai Üzleti Számot” kaphatnak, és így besorolhatják őket az EBN nyilvántartásába.

A levélben adategyeztetést kérnek az üzenet feladói: arra szólítják föl a cégvezetőt, hogy ha eltérést talál a vállalkozás tényleges adatai, valamint az értesítésben nyomtatott cégadatok között, akkor a mellékelt válaszlevélben, valamint a www.e-b-n.eu honlapon módosítsa őket. Ennek alapján kerülne be az európai nyilvántartásba a vállalkozás. Azért igazán megtévesztő a levél, mert a megadott internetes címen valóban létezik egy honlap, amely az alkalmazott grafikai elemekben erősen hasonlít az unió által használt látványelemekhez, s ezért úgy tűnik, mintha valóban hivatalos nyilvántartásról lenne szó. Az átverés az apró betűs részben olvasható, amely szerint a válaszlevelet visszaküldő cég egyben megrendeli a DAD GmbH-tól, hogy kiváló grafikai minőségben megjelentesse a céget az EBN honlapján. E szolgáltatás díja 771 euró évente, s ha időközben nem mondja le a vállalkozás, akkor három évig él a szerződés, azaz több mint kétezer euró költséget jelent az óvatlan vállalkozás számára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.