Lufthansa: öt év után sikerült megállapodni a bérekről

2012 óta tartottak a bértárgyalások, amelyeket tizennégy sztrájk is színesített.

MTI
2017. 03. 15. 19:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megállapodás a 2012 óta tartó bértárgyalások és tizennégy sztrájk után jött létre a munkáltató, valamint a Lufthansa és leánycégei, a Lufthansa Cargo teherszállító, valamint a Germanwings diszkontlégitársaság 5400 pilótáját képviselő Vereinigung Cockpit (VC) szakszervezet között.

A 2022 júniusáig szóló megállapodás szerint a pilóták 11,4 százalékos fizetésemelést kapnak, valamint egy egyszeri, a havi bér 1,8-szorosának megfelelő összeget.

A Lufthansa pilótái igen jól keresnek, átlagos jövedelmük évi 180 ezer euró az adózás előtt, a kapitányok jövedelme pedig eléri a havi 22 ezer eurót, szintén adózás előtt.

A bérmegállapodás a záloga annak, hogy 2022 júniusáig nem lesz sztrájk a cégnél. A Lufthansa árfolyama 2,2 százalékos pluszban állt a frankfurti értéktőzsdén 30 perccel a kereskedés leállítása előtt.

Csak a tavaly november végi, hatnapos sztrájk százmillió eurós kárt okozott a Lufthansának, a 2012 óta tartó sztrájksorozat összesen 500 millió euróba került a légitársaságnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.