Március közepéig kaptak haladékot a kft.-k

Március közepéig tőkét kell emelniük a kft.-knek, de választhatják a beolvadást vagy átalakulást is.

MTI
2017. 03. 08. 17:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Március 15-ig tart a NAV türelmi ideje, egy hete maradt a kft.-k tulajdonosainak arra, hogy cégük létesítő okiratát módosítva félmillió forintról hárommillióra emeljék a törzstőkét. A módosítást ügyvéd intézheti, és április 14-ig kell a cégbíróságnál is jelezni a változásbejegyzési kérelmet – jelezte az adóhatóság.

A NAV könnyítésként hozzáteszi, ha a cégbíróság nem dönt 15 munkanapon belül a kérelemről, az azt követő 3 munkanapon belül „automatikusan” bejegyződnek a kérelmező által rögzített adatok. A törzstőkeemelést a cégjegyzékbe való bejegyzés időpontjával kell könyvelni.

A tőkeemelést lehet pénzbeli és nem pénzbeli vagyoni hozzájárulással, esetleg mindkettővel is teljesíteni. A pénzbeli emelés történhet bankszámlára való utalással vagy készpénz házipénztárba való befizetésével. A nem pénzbeli vagyoni hozzájárulás lehet bármilyen átruházható dolog, így történhet például gépjármű, számítógép, irodai berendezés stb. szolgáltatásával vagy az adós által elismert követelés, például a tag által a kft.-nek adott tagi kölcsön cégbe való apportálásával, feltéve, hogy a cél a kft. továbbműködtetése.

Ha az okirat módosítása szerint a pénzbeli hozzájárulást a változásbejegyzést követő 1 éven belül kell teljesíteni, a tagnak nincs mögöttes felelőssége a kft. tartozásaiért. Ha a pénzbeli hozzájárulást 1 éven túl (a létesítő okirat módosításában meghatározott konkrét időpontig, ami azonban évtizedekkel későbbi időpont is lehet) kell teljesíteni, a kft. a teljesítésig nem fizethet osztalékot, illetve a kft. tartozásaiért a nem teljesített pénzbeli hozzájárulás erejéig a tagnak saját vagyonával kell helytállnia.

Nem pénzbeli hozzájárulás esetén, ha az apport összege eléri vagy meghaladja a törzstőke felét, a változásbejegyzési kérelem benyújtásával egyidejűleg a kft. rendelkezésére kell bocsátani, ha nem éri el a törzstőke felét, legkésőbb a változásbejegyzéstől számított 3 éven belül szolgáltatni kell az apportot.

A cég a törzstőke emelése helyett 2017. március 15-ig átalakulhat más, tőkeminimummal nem rendelkező társasággá – például betéti társasággal – vagy összeolvadhat más társasággal, be is olvadhat egy már meglévő cégbe. Ez esetben azonban a változásbejegyzési kérelem előterjesztésével kapcsolatos ügyvédi költségen túl az átalakulási vagyonmérleget könyvvizsgálóval kell ellenőriztetni, valamint a tőkeemeléshez képest jelentős egyéb eljárási költségeket kell fizetni, és az eljárás is hosszadalmasabb.

Az adóhatóság felhívja a figyelmet, hogy a változásbejegyzési kérelem határidőben való előterjesztésének elmulasztása esetében a cégbíróság törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményez, a kft.-t, illetve a vezető tisztségviselőt pedig 100 ezer forinttól 10 millió forintig terjedő pénzbírsággal sújthatják.

A pénzbírság ismételten is kiszabható. Amennyiben a törvényességi felügyeleti eljárás keretében a tőkeemelés vagy az átalakulás, egyesülés nem kényszeríthető ki, a cégbíróság megindítja a kft.-vel szemben a kényszertörlési eljárást is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.