Matolcsyék vettek egy Benczúrt 100 millióért

Emellett 270 millióért a jegybank tulajdonába került Csernus Tibor festőművész hat alkotása is.

MNO
2017. 03. 03. 12:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csernus Tibor hat festménye, valamint Benczúr Gyula monumentális alkotása kerül hamarosan közgyűjteményekbe a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Értéktár programjának eredményeként – közölte a jegybank.

Az összegzés szerint 880 ezer euró (mintegy 270 millió forint) értékben a jegybank tulajdonába került Csernus Tibor (1927–2007) Kossuth- és Munkácsy-díjas grafikus és festőművész hat alkotása, valamint 400 ezer svájci frank (több mint 110 millió forint) értékben Benczúr Gyula (1844–1920) XVI. Lajos és családja elfogatása című festménye.

Csernus Tibor alkotásai közül a jegybank tulajdonába került a Kékrops lányai (1985-1986); az Atalanta és Hippomenész (1986); a József és testvérei (1987); az Absolom (1987); a Csendélet szilvákkal (1983) című alkotások mellett egy 1987-ben festett cím nélküli kép is.

Az MNB az Értéktár program keretében megvásárolt műkincseket a jogszabályok által meghatározott ötéves letétbe közgyűjteményekbe helyezi el, így Csernus Tibor megvásárolt munkái közül három – az Absolom, az Atalanta és Hippomenész, valamint a cím nélküli alkotás – a tervek szerint a pécsi Janus Pannonius Múzeumba kerül. A József és testvérei, a Csendélet szilvákkal és a Kékrops lányai, valamint Benczúr Gyula XVI. Lajos és családjának elfogása című festménye a 2018-ban megnyíló felújított Szépművészeti Múzeumban kap helyet.

Az Értéktár program megvalósítására az MNB Igazgatósága 100 millió eurós, mintegy 30 milliárd forintos keretet különített el 2018 végéig.

Az MNB Értéktár programjának keretében eddig megvásárolt tárgyakról és gyűjteményekről részletes leírást a jegybank honlapján az Értéktár menüpont alatt találnak az érdeklődők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.