Megbénulhat a város, a BKV béremelést ígér

Több száz sofőr írta alá és helyezte letétbe a felmondását, a közlekedési vállalat szerint erre semmi szükség.

MNO
2017. 03. 11. 18:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BKV átgondolatlan lépésnek tartja az EKSZ akcióját, azaz a dolgozók felmondásának aláíratását és letétbe helyezését – írja a Napi.hu.

Béremelés lesz, csak pillanatnyilag a mértéke nem ismeretes

– olvasható a közlekedési vállalat közleményében. A bértárgyalások előremenetele nem a fenyegetéseken, hanem a források megteremtésén és a közös megegyezésen múlik, utóbbihoz azonban elengedhetetlen, hogy mindkét fél részéről jelen legyen a szándék – hangsúlyozza a vállalat.

„A BKV vezetése nemcsak ígérget, hanem mindannyiunk érdekét szem előtt tartva felelősségteljesen, mindent átgondolva, hosszú távú megoldásra törekszik, és ennek szellemében folytatja a bértárgyalásokat” – teszik hozzá a közleményben. 

A Hír TV korábbi cikke szerint több százan is otthagyhatják a BKV-t egy hónap múlva, a munkavállalók közül sokan már letétbe helyezték a felmondólevelüket. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet nyomtatványait főként karbantartók és sofőrök töltötték ki, az ágazatot sújtó munkaerőhiány miatt nem tartanak attól, hogy állás nélkül maradnának.

Nemes Gábor szakszervezeti vezető elmondta: csak nála személyesen hatvan ember adta be a felmondását egy óra alatt, egy nap alatt pedig több százan helyezték kilátásba a munkaviszony megszüntetését, ha nincs az állami szektoréhoz hasonló bérmegállapodás.

„Pontosan azt a diszkriminativitást nehezményezik a munkavállalók, hogy az állami tulajdonú cégeknél, azon társvállalatoknál, ahol hasonló feladatot végeznek el, igaz lesz a három évre szóló harmincszázalékos bérmegállapodás. Miközben például itt, a BKV-nál egy helyben topogunk, nulla százalék az ajánlat. Nem tudok mást mondani annak ellenére, hogy már tavaly novemberben jeleztük a bérkövetelési igényünket” – mondta el az EKSZ elnöke.

Nemes Gábor szerint egy hónapon belül megbénulhat a város, ha a BKV nem hajlandó velük megállapodni. „A munkakörülmények romlását ilyen módon válaszként adják meg a munkavállalók, és itt fogják hagyni a céget” – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.