Megduplázódtak a vizes vb szállásköltségei

Csaknem hatmilliárd forint megy a sportolók, szervezők és újságírók luxushotel-foglalásaira.

MNO
2017. 03. 10. 17:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két közbeszerzési eljárás során összesen 5,94 milliárd forintot költött el a Bp2017 Világbajnokság Szervező és Lebonyolító Kft. a nyáron tartandó vizes világbajnoksággal összefüggésben – írja az Mfor.hu. A Nemzetközi Úszószövetség vezetői, a FINA partnerei és a szponzorok mellett luxushotelt foglaltak a média egyes képviselőinek is. A szállásköltségeket eredetileg 2,8 milliárd forintra becsülték.

Az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent első hirdetmény szerint az amerikai csapatnak és a FINA tisztviselőinek szállodai elhelyezésére 928,6 millió forintot fizet az ajánlatkérő. Vagyis a szerződések végleges összértéke jóval meghaladja az eredetileg becsült értéket: a tisztviselők esetében 37,9, az amerikai csapatnál pedig 146 százalékkal – hívja fel a figyelmet a portál.

A másik közbeszerzési eljárás is ugyanilyen tárgyban került kiírásra annyi különbséggel, hogy az 22 részeljárásból áll, és kicsivel több mint ötmilliárd forintért kötöttek szerződéseket. Az Mfor.hu cikke alapján szemezgettünk azokból a szerződésekből, ahol elképesztő mértékben tér el a szerződések végleges értéke a becsült összegtől. 

Az Mfor megjegyzi: több rész esetében nem sikerült nyertest hirdetni, így a szerződések hatmilliárdos értéke minden bizonnyal még nagyobbra fog nőni.

Jelentősen megdrágult a Dagály-beruházás is. Február végén adták át a vb fő helyszínét, a Duna Úszóarénát, amelynek várható költségét 25 milliárd forintra becsülték, a teljes beruházásét 31 milliárdra, ám tavaly decemberben a beruházás ára 43 milliárdra emelkedett. A költségekről több adat is megjelent, Fürjes Balázs állítása szerint 49 milliárdról írták alá a szerződést, amelyből 22 milliárd magának az uszodának a költsége, amit nem léptek túl.

Korábban megírtuk, hogy a Kuna Tibor érdekeltségébe tartozó Young & Partners Kft.-t a világbajnokságot megelőző rendezvények lebonyolításával, valamint az azt követő masters-világbajnokság ideje alatt programszervezéssel és szponzorációs feladatok ellátásával bízták meg – kétmilliárd forint értékben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.