Négymilliárdot hozzátesz a béremelésekhez a Magyar Posta

Megtoldották további 2 százalékkal a dolgozók fizetését.

MTI
2017. 03. 14. 7:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Buzásné Putz Erzsébet, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetének vezetője a lapnak elmondta, hogy a MÁV-csoportnál a minimálbérnél és a szakmunkásbér-minimumnál többet keresők fizetése tíz százalékkal emelkedik az idén. További háromszázalékos pluszt kapnak azok a szakemberek, akik magasabb fizetési besorolásba esnek a bérminimumnál, azonban annak emelése miatt az idei évtől már csak a bérminimumot kapják kézhez.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke elmondta, a postások kapják a legnagyobb béremelést, köszönhetően annak, hogy a Magyar Posta további négymilliárd forintot rakott hozzá önerőből a kormányzati támogatáshoz. Így a következő években összesen 32 százalékos felzárkóztatással számolhatnak a dolgozók. Idén az alacsonyabb keresetűek fizetése 14 százalékkal lesz magasabb, a többieké pedig legalább 10 százalékkal. A bérmegállapodás utolsó évében, 2019-ben pedig legalább hatszázalékos lesz az emelés. Mészáros Melinda kiemelte: a többi állami vállalathoz hasonlóan a postánál is rendkívül súlyos a létszámhiány, és ebben az ágazatban van a legtöbb alacsony keresetű munkavállaló.

A Volánnál és a vízügyi ágazatban a lap értesülése szerint még folynak az egyeztetések a béren kívüli elemekről, azonban az idén 13, jövőre 12, majd 5 százalékos emeléssel számolhatnak átlagosan a dolgozók. Differenciálás az alacsonyabb keresetűek felzárkóztatása miatt ebben a két ágazatban is várható – írja a Magyar Idők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.