Négyszázezren kérték postán a NAV-os adótervet

A magánszemélyek 80 százalékának nem lesz dolga az adóbevallással – ígéri Tállai András.

MTI
2017. 03. 12. 7:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tállai András szerint az adóbevallás-tervezetek adatai alapján a magánszemélyek több mint 80 százalékának nem lesz semmiféle teendője a bevallásával, mert a tervezet valamennyi adatukat pontosan rögzíti, és a fizetési egyenlegük is nulla. Így ha nem kell kiegészíteniük a tervezetüket, akkor csak az egyszázalékos nyilatkozatokat kell kitölteniük.

A tervezetet kérők közül 235 ezren sms-ben, 80 ezren a NAV honlapján keresztül elektronikus úton jelentkeztek, és kevesebben választották az ügyfélszolgálatot vagy a telefonálást.

Akinek van ügyfélkapuja, az egy kattintással eléri március 15-e után a bevallási tervezetét, akinek nincs, az vagy rászán öt percet, és május 20-ig nyit egyet, vagy csütörtök éjfélig kéri az adóhivataltól a postázást – tette hozzá a nemzetgazdasági tárca államtitkára.

A NAV adóbevallási tervét azoknak kell kiegészíteniük, akiknek olyan adataik vannak, amelyekről nem tud az adóhatóság. Ilyen lehet például a bérbeadásból származó jövedelem vagy az első házas kedvezmény, amelyről a munkáltatónak nem nyilatkozott a hitvestárs.

A tervezetek adatai alapján a levont előlegeken felül 300 ezer magánszemélynek van adófizetési kötelezettsége. Ezt banki átutalással is rendezhetik, sőt kérhetnek részletfizetést is, ha a fizetendő adó nem több 200 ezer forintnál. 222 ezer magánszemélynek jár vissza adó. A visszatérítendő vagy befizetendő adó összegéről mind az 520 ezer érintett adófizető április 30-ig értesítést kap.

Tállai András nemrég egy visszás eredménnyel is eldicsekedett: a kormánypárti Magyar Időknek azt mondta, hogy tavaly több mint 260 milliárd forintot tett ki a behajtási bevétel, és ez az adóhivatal új módszerének tudható be.

Ha Tállai nem tévedett, akkor saját magát buktatta le, ez a szám ugyanis inkább az adóbehajtás hatékonyságának romlását jelzi: 2015-ben még 149 milliárd forinttal többet tudtak beszedni ilyen címen, mint tavaly. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal évkönyvében található adatokból az is kiderül, ilyen alacsony számot utoljára 2007-ben produkált az adóhatóság, amikor alig valamivel haladta csak meg a 260 milliárdot a végrehajtási bevétel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.