Nem gyárt több autókárpitot üzemeiben a Prevent

Nemrég még új munkahelyeket ígért a Prevent Kft., korábban állami támogatást is igényelt.

Hírösszefoglaló
2017. 03. 02. 10:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszüntette magyarországi tevékenységét, és három nyugat-dunántúli üzemének bezárásával megvált több mint háromszáz dolgozójától az autóbelsőket, üléshuzatokat gyártó Prevent Premium & Interior Kft. Horváth László, Lenti fidesz–KDNP-s polgármestere elmondta: a cég tavaly nyáron még bővíteni akart, februárban azonban a gyártás kitelepítéséről döntött.

Az MTI értesülését megerősítve a cégcsoport tegnap annyit közölt: február utolsó napján megszüntette magyarországi termelő tevékenységét a körmendi székhelyű, prémium-autómárkák üléshuzatait és belső borításait gyártó társaság. A több mint háromszáz dolgozót a cég kedden bezárt körmendi, lenti és nagykanizsai üzemeiből bocsátották el.

A bezárás okairól a vállalat külföldi ügyvezetőinek távolléte miatt későbbre ígértek választ. Lenti polgármestere azt mondta: a településen mintegy száz dolgozót foglalkoztatott a cég, és tavaly nyáron még további százfős bővítéshez kért önkormányzati segítséget. A hosszú távú tervek akkor még arról szóltak, hogy megközelítsék a vállalkozás korábbi, mintegy kétezer fős, kiemelkedően magas dolgozói létszámát.

Ezek után főként váratlan volt, hogy február elején bejelentették: a teljes magyarországi tevékenységüket beszüntetik, a gépeket Bosznia-Hercegovinába telepítik át, a telephelyeket pedig eladják, de nem igényelték már azt sem, hogy a korábbiakhoz hasonlóan – 7,5 millió forintos – munkahelymegtartó támogatásban részesüljenek. Lentiben évtizedek óta működött az autóipari beszállító, amelynek dolgozói magas minőségű termékeket varrtak, bár már az előd cégeknél is több alkalommal volt csődhelyzet és csoportos elbocsátás. A dolgozók képzettségére alapozva az elmúlt hetekben a városvezetés próbált más cégeket a településre csábítani, hogy telephelyet létesítsenek, de egyelőre csak egy hasonló profilú, a horvátországi Varasdon működő vállalkozás ajánlotta fel, hogy más magyar munkavállalóihoz hasonlóan Lentiből is szállítana dolgozókat a közeli horvát városba.

A cég honlapján található tájékoztatás szerint a több mint húszéves autóipari tapasztalattal rendelkező Prevent Premium & Interior Kft. telephelyei Magyarország mellett Horvátországban, Bosznia-Hercegovinában, Németországban, Ausztriában, Romániában, Oroszországban, Szlovéniában és Brazíliában vannak. Magyarországi üzemeiben minőségi bőrből, műbőrből és szövetanyagból készítette termékeit, 2014-től repülőgépekbe való kartámlákat is gyártott. Megrendelői között volt az Audi, a BMW, a Daimler, a Nissan, az Opel és a Rolls-Royce. A cégcsoport korábban Car-Inside Kft. néven működött Vas és Zala megyében, összesen négy telephelyen. 2012-ben az akkor nyolcszáz dolgozót foglalkoztató cégcsoport Jánosházán és Lentiben szüntette meg a termelést és bocsátott el háromszáz dolgozót, de később utóbbiban újraindult a termelés.

A Prevent kft. nyilvános cégadatai szerint a vállalatcsoport tulajdonosa Ausztriában bejegyzett cég, két magyarországi ügyvezetője pedig bosnyák és román állampolgár. Az utolsó, 2015-re vonatkozó mérlegében közel 20 millió eurós árbevételről és mintegy 1,7 millió eurós mérleg szerinti eredményről adott számot. A cég tehát nyereségesen működött, már csak ezért is érthetetlen, hogy miért zárt be ilyen hirtelen.

A kormány amúgy sem bánik szűkmarkúan a multinacionális cégekkel, ha munkahelyteremtésről van szó. Ahogy lapunk korábban beszámolt róla, az elmúlt tizenkét év egyedi kormánydöntések alapján kiosztott állami támogatásainak adataiból az tűnik ki, hogy az Orbán-kormány 45 százalékkal több pénzt adott a nagyvállalatoknak, mint ugyanennyi idő alatt a szocialista kabinetek. A balliberális kormányok idején átlagosan 4,6 millió forintot áldoztak egyetlen újonnan létrejövő álláshelyre, a Fidesz már 6,5 millió forintot fizetett ugyanannyi idő alatt. Különösen drámaian nőtt a kabinet által elköltött összegek aránya az elmúlt két évben: az Orbán-kormány saját hatáskörében eljárva a tavalyelőtti 9,8 millió forint után tavaly már 12,2 millió forinttal jutalmazott egyetlen újonnan létrejövő állást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.