Nem lesz olimpia, mégis félmilliárdért népszerűsítik

A közbeszerzési pályázat egyik nyertese a Fradi vezére.

MNO
2017. 03. 14. 16:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Február végén visszavonták az olimpiai pályázatot, most mégis félmilliárdos keretmegállapodásról jelent meg egy hirdetmény az európai közbeszerzési honlapon.

Hazai és nemzetközi rendezvényszervezésre és az ahhoz kapcsolódó eszközök beszerzésére a Budapest 2024 Nonprofit Zrt. kért ajánlatot, a szerződés végösszege 536,5 millió forint plusz áfa. A teljesítés fő helyszíne a dániai Aarhus, a katari Doha, illetve Budapest. A két nyertes ajánlattevő az HD Event & Promotion Kft., illetve a Humán Telex Reklám Tanácsadó és Szolgáltató Kft.

A Napi.hu szerint a Humán Telex egyik tulajdonosa Orosz Pál, aki az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója és a Ferencvárosi Torna Club tulajdonában lévő Fradiváros Vagyonkezelő Zrt. igazgatósági tagja is.

Hvg.hu egyelőre nem kapott választ a kérdésre, hogy a pályázat visszavonását követően miért jelent meg ilyen közbeszerzési eredmény. A hirdetményben szereplő kapcsolattartó ügyvéd irodája a portállal annyit közölt: ők csak azért feleltek, hogy jogszerű legyen az eljárás, azt, hogy lehívják-e a pénzt, nem tudták megmondani. A Hvg.hu kereste Fürjes Balázs kormánybiztost, a magyar olimpiai pályázat vezetőjét, de egyelőre nem érkezett válasz.

Az olimpia szervezőire hivatkozva a 444 azt írja, hogy ez a közbeszerzési eredmény csak technikai okból, egy korábbi hiánypótlás miatt került most ki, valójában már lefújták.

Cikkünk megjelenése után levélben ismertette álláspontját lapunkkal a Budapest 2024 Zrt. Mint a társaság írja, a keretmegállapodással összefüggően a szerződést a budapesti olimpiai pályázat visszavonása előtt több mint 1 hónappal, 2017. január 25-én kötötték meg. A Budapest 2024 Zrt. az értesítőben részletezett feladatok egy részére adott megrendeléseket, az olimpiai és paralimpiai pályázat tervezett nemzetközi kampánya és a pályázat kötelező eleme, a NOB technikai látogatásai kapcsán.

Miután „felbomlott a magyar olimpiát támogató politikai egység”, a Budapest 2024 Nonprofit Zrt. 2017. február 18-án azonnali hatállyal felfüggesztette a megkötött szerződéseket, utána új megrendeléseket nem adott ki, és nem használta fel a pályázatra elkülönített költségvetést. A fentieknek megfelelően a keretmegállapodással összefüggő feladatokat és beszerzéseket is azonnal leállították - állítja a Zrt.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.