Nemzetközi piacra tartanak Mészáros Lőrincék

A Népszabadságot megszerző, majd leépítő társaság és Jászai Gellért érdekeltsége külföldi terjeszkedésre készül.

MNO
2017. 03. 06. 7:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Mészáros Lőrinccel már több mint egy évtizede ismerjük egymást és vagyunk barátok, ennek ellenére most először fektetünk be közösen” – közölte Jászai Gellért a Konzum Nyrt. elnök-vezérigazgatója utalva arra, hogy pénteken Mészáros Lőrinc tulajdonosként is megjelent az Opimus Groupban, amelyben a Konzum Nyrt. – melynek a felcsúti polgármester is résztulajdonosa – szintén most lett tulajdonos.

Jászai szerint a tulajdonosi szerkezet teljesen áttekinthető, mindenki saját néven vagy érdekeltségein keresztül szerzett az érintett cégekben különböző mértékű tulajdoni hányadot, és mivel az ügyletben tőzsdei cégek az érintettek, a folyamat mindenki számára nyomon követhető.

Jászai Gellért cáfolta az egyébként az Opimus Nyrt. leányvállalata által tulajdonolt Világgazdaságnak, hogy kivonulna a Konzumból, mint mondta: csak átrendezte a portfólióját, a közös befektetést pedig szoros és hosszú távra tervezett stratégiai partnerségnek nevezte, amely elsősorban a turizmusra, az ipari, pénzügyi és tőkepiaci befektetésekre, az ingatlankezelésre és a médiára vonatkozik. Ezek olyan stratégiai iparágak, amelyekben további terjeszkedést és fejlesztéseket terveznek a jövőben – mondta.

Arra a kérdésre, hogy nem tart-e attól, hogy politikai támadások célpontjává válik, amiért az Orbán Viktor jó barátjaként számon tartott Mészáros Lőrinccel kezdett közös befektetésekbe, azt mondta: ezzel a kérdéssel eddig sem foglalkozott, és ezután sem szeretne. Hozzátette: nem hiszi, hogy egy gazdasági racionalitáson alapuló döntést, „amelyet természetesen befolyásolt” az évtizedes baráti kapcsolata is Mészáros Lőrinccel, politikai felhangoknak kellene kísérniük.

Korábban az Opimus Group tulajdonában lévő Opimus Press vásárolta meg a Népszabadság kiadóját, a Mediaworksöt. A lapot aztán gazdasági, fenntarthatósági okokra hivatkozva szüntették meg, és a korábbi felvetésekkel ellentétben nem indították újra. Bár Mészáros Lőrinc korábban tagadta, hogy köze lenne az Opimushoz, mindenképpen beszédes volt, hogy a vállalatban tulajdonos volt bizalmi embere, Csík Zoltán. Mint a Privátbankár.hu is beszámolt róla, a részvénytársaságban 5,25 százalékos tulajdonrészt kapott a 2015-ben botrányos körülmények között bedőlő Buda-Cash Brókerház is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.