Ősszel nyit az Amazon felvidéki telephelye

Nyugat-Szlovákia dúskál a befektetőkben, most éppen az amerikai Amazon dönött a régió mellett.

Kuthi Áron
2017. 03. 07. 21:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hatvanezer négyzetméteres telephely ezer embernek ad munkát, a tervek szerint az eltévedt és át nem vett küldemények gyűjtőhelyeként szolgáló központ ősszel kezdi meg a működést. A cég nem közölte a befektetés pénzügyi nagyságrendjét. 

Martin Tomcányi, Szered polgármestere szerint nem kell túlzottan magas jövedelmi szintekre számítani, azok valamennyivel a minimálbér felett fognak alakulni. Szlovákiában 405 euró a minimálbér, amit várhatóan idén 435 euróra (134 800 forint) emelnek. A munkavállalókért folytatott verseny ellenben könnyen emelheti a tétet, rengetegen ingáznak a Csallóközből Nagyszombatba, Pozsonyba, Nyitrára a jobban fizető munkahelyekért. 

A pozsonyi Új Szónak nyilatkozó munkaerőpiaci szakértő szerint a társaság komoly gondokba ütközhet a szakképzett munkaerő megtalálásával, mert a Peugeot-t és a Citroënt gyártó nagyszombati PSA-csoport is ezzel küzd, ráadásul Nyitrán 2018-ban indul a Jaguar Land Rover-gyára. 

Az amerikai csomagküldő vállalatnak Pozsonyban már 2011 óta működik egy nyocszáz embert foglalkoztató szolgáltatóközpontja. Ide a cég honlapja szerint jelenleg is 77 pozícióra keresnek munkatársakat. 

Ugyanakkor nem biztos, hogy túlzottan népes magyarországi munkaerőt fog vonzani a beruházás, mivel Szeredet Győrből és Komáromból egyaránt csak egy durván másfél órás autózással lehet elérni. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.