Sok panasz érkezett a szolgáltatásokra

Egyre több dolga van a Budapesti Békéltető Testületnek, de az ügyek többsége megegyezéssel zárul.

MNO
2017. 03. 13. 18:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly több mint 5 ezren kértek segítséget a Budapesti Békéltető Testülettől, a lezárt ügyek 70 százaléka megegyezéssel végződött – közölte a szervezet elnöke. Baranovszky György elmondta, egyre többen fordulnak hozzájuk, a testülethez 2015-ben 4200 megkeresés érkezett a fogyasztóktól. A tavalyi ügyek közül 3260 megegyezéssel, 445 pedig ajánlás jellegű döntéssel zárult, ezeket 80 százalékban elfogadták. A panaszok többsége valamilyen szolgáltatással – főleg közlekedési, postai, távközlési és közszolgáltatással – kapcsolatban érkezett. A termékek miatti kifogások többnyire a cipőket, a híradástechnikai készülékeket és a gyógyászati készítményeket érintették. Sok panasz kötődött garanciális javításokhoz, internetes vásárláshoz vagy termékbemutatókhoz.

Érdekesség, hogy az építőiparra érkezett a legkevesebb – mindössze 140 – panasz, de az ügyértéket tekintve gyakoriak voltak a több millió forintról szóló kérelmek. A korábbi évekhez képest javult a cégek együttműködési hajlandósága, mivel a fogyasztóvédelmi törvény 2015-ös változása óta kötelező együttműködniük a békéltető testületekkel, ellenkező esetben fogyasztóvédelmi bírságra számíthatnak. Tavaly szeptember óta a hivatal a honlapján teszi közzé az együttműködő cégek listáját. Az elnök hangsúlyozta, az internetes kereskedelemben sokszor nem vállalkozás, hanem magánszemély kínál árut vagy szolgáltatást, ilyen esetekben azonban a békéltető testületek nem intézkedhetnek. A határon átnyúló vitáknál, azaz amikor az egyik fél – akár a fogyasztó, akár a vállalkozás – az Európai Unió más tagállamában vásárol vagy tevékenykedik, kizárólag a Budapesti Békéltető Testület járhat el. A külföldi cégek közül a legtöbb panasz a Wizz Airre és az Emagra érkezett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.