Tizenötmilliós bírságot kapott a Telenor

A vállalat közölte, hogy vizsgálja a határozatot.

MTI
2017. 03. 08. 12:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A versenyhatóság a 2015 novemberében bevezetett, kiegészítő mobilinternetes adatjegyek és adatcsomagok igénybevételéről szóló tájékoztatásokat vizsgálta. A közlemény szerint a Telenor tájékoztatása megtévesztő volt a kiegészítő adatcsomagok felhasználási idejéről, azok ugyanis – az SMS-ekben foglaltakkal ellentétben – nem egy hónapig, csupán a számlázási ciklus végéig álltak az ügyfelek rendelkezésére. Elhallgatták továbbá a számlás előfizetők elől azt, hogy az adatcsomag a fogyasztó számlázási ciklusának végéig használható fel, a MyChat-et használó kártyás előfizetők elől pedig azt, hogy az SMS üzenetek tárgyát képező adatjegy megrendelése nem egyszeri, hanem megújuló, így annak visszamondásáig szól – közölte a GVH.

A hatóság a bírság megállapításánál a jogsértéssel érintett bevételekből indult ki. Súlyosító körülményként értékelték, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat hosszabb ideig tartott, így jelentős számú fogyasztót ért el. Enyhítő körülménynek tekintették viszont, hogy a Telenor egyedileg intézkedett a havi adatjegy díjának jóváírásáról azoknál, akik panaszt tettek a rövid felhasználási időszak miatt, továbbá már a versenyfelügyeleti eljárás alatt módosította a kifogásolt SMS-kommunikációt.

A döntésre reagálva Telenor közölte, hogy vizsgálják a GVH határozatát, és később döntenek a lehetséges jogi lépésekről. Hozzátették, hogy a jogszabályoknak való megfelelés érdekében még a kampány során, a hatóság észrevételeinek megfelelően módosították a kifogásolt szöveges üzeneteket, egyúttal az SMS-ek terjedelmi korlátaira is hivatkoztak. A Telenor minden alkalommal igyekszik a lehető legteljesebb információt megadni az ügyfeleinek – áll a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.